X

Şeful forţelor armate ale Israelului evocă perspectiva unei ‘acţiuni’ împotriva activităţii nucleare a Iranului

Şeful Marelui Stat Major israelian a evocat marţi perspectiva unei “acţiuni” împotriva Iranului, deşi consilierul de securitate naţională al prim-ministrului Benjamin Netanyahu a minimalizat orice ameninţare imediată prezentată de o nouă facilitate nucleară subterană săpată în munţi de Teheran, relatează Reuters, potrivit agerpres

Eforturile puterilor mondiale de a negocia noi limitări ale îmbogăţirii uraniului de către iranieni şi ale altor proiecte cu potenţial de fabricare de bombe nu au dat roade până acum, pe fondul intensificărilor vechilor ameninţări ale Israelului că va recurge la forţă dacă va considera diplomaţia într-un punct mort.

Citește și :  Moscova susţine că retorica nucleară a G7 are scopul de a face presiuni asupra Rusiei şi a Chinei

“Iranul a avansat cu îmbogăţirea uraniului mai departe ca niciodată până acum (…). Există evoluţii negative la orizont care ar putea aduce acţiuni” militare, a declarat generalul-locotenent Herzi Halevi, şeful forţelor armate ale Israelului, într-un discurs.

El nu a detaliat care ar putea fi aceste evoluţii şi nici ce măsuri ar putea fi luate şi de cine.

“Avem capacităţi şi alţii au de asemenea capacităţi”, a mai declarat Halevi la Conferinţa Herzliya, un forum de securitate internaţională, într-o aparentă aluzie la Statele Unite, aliatul Israelului.

Experţii au opinii împărţite în ce priveşte forţa armatei israeliene de a produce pagube durabile la instalaţiile nucleare iraniene, care sunt îndepărtate, dispersate şi apărate. Iranul neagă că încearcă să producă bomba atomică şi a promis represalii devastatoare pentru orice atac.

Există speculaţii că Israelul ar putea folosi ţări de la graniţele Iranului ca rampă de lansare pentru lovituri. O astfel de ţară, Azerbaidjanul, a respins această idee, în ciuda legăturilor sale puternice cu Israelul.

“Ne abţinem de la a interfera în litigiile sau problemele (din alte ţări), inclusiv permiţând sau oferind teritoriul nostru pentru anumite operaţiuni sau aventuri”, a declarat viceministrul azer de externe Fariz Rzaev la conferinţă.

Associated Press a relatat luni că Iranul construieşte un nou sit subteran în Munţii Zagros pentru a înlocui un centru expus de fabricare a componentelor de centrifuge de la Natanz din apropiere, lovit de o explozie şi un incendiu în iulie 2020.

“Desigur, acest lucru limitează capacitatea de a efectua un atac, în raport cu facilităţile de la suprafaţă, care sunt mai uşor de lovit. Dar ceea ce se poate spune despre această chestiune este că nu există niciun loc unde nu se poate ajunge”, a declarat consilierul de securitate naţională israelian Tzachi Hanegbi la conferinţă.

În urma incidentului din 2020, Iranul a anunţat în 2021 că se pregătea să mute o parte din halele de producţie de centrifuge în “inima muntelui lângă Natanz”, o zonă unde constructori iranieni au efectuat mult timp lucrări de excavare.

Hanegbi a refuzat să ameninţe cu un atac explicit israelian şi chiar a sugerat că aşa ceva ar cădea în sarcina Statelor Unite, care au bombe masive GBU-43/B ce nu sunt în arsenalul Israelului.

Citește și :  Nemţii ştiu: Putin NU este slăbit după 15 luni de război!

În orice caz, a adăugat Hanegbi, “aceasta (facilitatea subterană din apropiere de Natanz) este la câţiva ani distanţă de a fi finalizată”.

Deşi Washingtonul preferă calea diplomatică faţă de Iran, aliaţii sunt “în deplin acord” şi nu au nicio diferenţă semnificativă asupra unor potenţiale “linii roşii” pentru o acţiune militară de ultimă instanţă, a notat el.

Tags: AzerbaidjanBenjamin NetanyahuHerzi Haleviisraelteheran
Categorii: Sinteze