Şeful gherilei ELN îndeamnă la respectarea acordului de încetare a focului în Columbia

Publicat:

Comandantul suprem al Armatei de Eliberare Naţională (ELN), Nicolas Rodriguez, a ordonat vineri gherilei, ultima activă în Columbia, să suspende “orice fel de acţiuni ofensive” cu începere de duminică, ziua când va debuta un armistiţiu temporar şi bilateral încheiat cu guvernul, transmite AFP. 

“Ordon tuturor trupelor, pe întreg teritoriul naţional, să înceteze orice fel de acţiuni ofensive pentru a respecta deplin armistiţiul bilateral”, a declarat el într-o înregistrare video difuzată de ELN pe contul său de YouTube.


În această înregistrare, comandantul, cunoscut sub numele Gabino, apare într-o zonă de munte, aşezat în faţa unei mese pe care sunt puse o puşcă, un laptop şi un talkie-walkie.

Acest acord de încetare a focului inedit în istoria gherilei va fi în vigoare până la 9 ianuarie. El a fost încheiat la 4 septembrie în cadrul negocierilor de pace purtate la Quito, capitala Ecuadorului vecin, şi vizând să pună capăt unui conflict armat vechi de 53 de ani.

“Nu am nicio îndoială privind loialitatea voastră pentru a respecta acest angajament sub toate aspectele sale”, le-a mai spus Nicolas Rodriguez trupelor sale.

Având încă vreo 1.500 de luptători, ELN este ultima gherilă activă din Columbia, după semnarea acordului de pace, în noiembrie, între guvern şi rebeliunea Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC).

Conflictul columbian, în care au fost implicate vreo 30 de gherile, miliţii paramilitare de extremă dreaptă demobilizate în 2006 şi forţe de ordine, a făcut, în jumătate de secol, peste 260.000 de morţi, mai mult de 60.000 de dispăruţi şi vreo 7,1 milioane de deplasaţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar În circa cinci miliarde de ani, Soarele va intra...

Cele mai importante stațiuni de schi din Europa se confruntă cu o ‘amenințare existențială’ din cauza crizei climatice

Cele mai importante stațiuni de schi din Europa se confruntă cu o 'amenințare existențială' din cauza crizei climatice Cele mai importante stațiuni de schi din...

Începe ‘sezonul’ Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024

Începe 'sezonul' Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024 Premiile Nobel din 2024 vor fi decernate începând cu 8 octombrie, când Academia Regală...

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân – studiu

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân - studiu Un nou studiu realizat de Food Packaging Forum Foundation din Elveția a identificat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.