Inspectoratul General al Poliției a înregistrat presupuse abateri de la desfășurarea alegerilor prezidențiale din Rusia în regiunea transnistreană. Despre acesta a menționat șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, în cadrul unei emisiuni. 

„Poliția va documenta toate circumstanțele și acțiunile care vor fi cu derogare de la acele aspecte care au fost prestabilite și declarate atât de Ministerul Afacerilor Externe, cât și de Guvernul Republicii Moldova. Noi, cel puțin la ziua de astăzi, avem înregistrate documentarea acțiunilor legate de presupuse abateri de la desfășurarea acestui scrutin, așa cum a fost vociferat și legiferat de către Chișinău în raport cu scrutinul din data de 17 martieˮ, a declarat șeful poliției, citat de IPN.


Citește și: Promo-Lex: „Prin deschiderea secțiilor de votare în Transnistria se urmărește justificarea prezenței militare ruse în regiune”

Viorel Cernăuțeanu a menționat că, la ziua de astăzi, nu pot fi numiți oameni care sunt vizate. Se examinează circumstanțele și nesubordonarea sau neasigurarea procesului în condițiile stabilite de Chișinău în raport cu secțiile de votare, în raport cu alte aspecte ce ține de desfășurarea scrutinului din 17 martie.

„Noi trebuie să respectăm toți parametrii care țin sau reprezintă un stat de drept și aici, vorbind de Republica Moldova, noi trebuie să avem acele delimitări foarte clare unde este delimitarea politică, unde este delimitarea electorală și unde este delimitarea de aspect infracțional sau competența poliției. Noi am avut anumite circumstanțe când era vorba chiar de alegerile sau anumite scrutine ce țineau de Chișinău și când acestea au degenerat în altercații sau în situații puțin plăcute pentru societate, pentru cetățeni.

De aceea, cred că cel mai oportun trebuie să lucreze inteligență și mecanismul acel care este firesc pentru a putea ține în acele parametri desfășurarea unui scrutinˮ, a spus Viorel Cernăuțeanu.

În conformitate cu decizia Ambasadei Federației Ruse în Moldova, duminică, 17 martie, în regiunea transnistreană se va putea vota la prezidențiale din Rusia. Secțiile de votare vor activa la Tiraspol, Bender, Râbnița și Grigoriopol, precizează presa din regiune.

Marți, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat la MAE. Diplomatul a motivat deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană prin faptul că dreptul la vot este un drept fundamental al tuturor cetățenilor, acest lucru este stipulat în Constituție și în alte acte normative.

Într-un apel public către Federația Rusă, premierul Republicii Moldova, Dorin Recean a solicitat respectarea suveranității și integrității teritoriale a țării, precum și a drepturilor și libertăților cetățenilor.