X

Șeful Marinei militare ruse a fost demis

Șeful Marinei militare ruse a fost demis

Rusia l-ar fi demis pe comandantul-șef al marinei Nikolai Evmenov. Acesta deținea această funcție din mai 2019. Presa de stat rusă a confirmat demiterea amiralului Evmenov și înlocuirea lui cu comandantul Flotei de Nord, amiralul Aleksandr Moiseev, potrivit stiripesurse.ro.

Numirea lui Moiseev “a fost deja comunicată personalului”, dar Evmenov, demis, figurează în continuare pe site-ul Ministerului Apărării ca fiind comandantul-șef.

Citeşte şi: Lista câştigătorilor celei de-a 96-a ediţii a premiilor Oscar – Stiripesurse.md

Ministerul rus al Apărării nu a anunțat oficial schimbarea comandantului-șef al Marinei ruse.

Șeful Marinei militare ruse a fost demis

Evmenov și-a început cariera în forțele de submarine nucleare din Marina rusă și a urcat în ierarhia diviziei de submarine cu rachete balistice a Flotei din Pacific. După o serie de misiuni de stat major, a preluat comanda Flotei de Nord în 2016, iar în 2019 a fost numit comandant-șef al Marinei ruse.

Evmenov și-a păstrat funcția pe parcursul primilor doi ani de invazie a Ucrainei, în ciuda unei serii de pierderi grave în Marea Neagră. Marina ucraineană nu are o flotă, dar a distrus sau avariat peste o duzină de nave de război rusești folosind doar rachete cu rază lungă de acțiune și drone sinucigașe. Flota Mării Negre a schimbat doi comandanți în această perioadă, amiralul Igor Osipov (demis în august 2022) și amiralul Viktor Sokolov (demis în februarie 2024).

După începerea invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, Evmenov a fost sancționat de Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie și alte țări.

Pe 5 martie, o unitate a serviciului de informații al armatei ucrainene (GUR) a atacat nava rusă Serghei Kotov folosind drone navale.

Șeful Marinei militare ruse a fost demis

Ca urmare a atacului cu drone maritime Magura V5, nava a suferit avarii la pupa, la tribord și la babord. Sursele RBC-Ucraina au precizat că un elicopter se afla la bordul navei în momentul atacului, probabil un Ka-27.

Aceasta nu este prima pierdere a Marinei ruse în Marea Neagră. Potrivit purtătorului de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmitro Pletenciuk, pe fondul pierderilor, rușii mențin un minim de nave de război în porturile din Crimeea. Doar navele pe care ocupanții le consideră mai puțin valoroase își au baza acolo.

Asemenea lui Evmenov, Moiseev este tot ofițer specializat în submarine și are o experiență în Flota de Nord. De asemenea, a comandat timp de un an Flota Mării Negre, în perioada 2018-19; în această perioadă, Ucraina l-a acuzat de implicare în incidentul din strâmtoarea Kerci, o confruntare maritimă ce a avut loc între preluarea Crimeei în 2014 și invazia la scară largă din 2022.

Tags: Aleksandr Moiseevmarina rusaNikolai Evmenovrusia
Război in Ucraina