Șeful Moldovagaz: Moldovatransgaz a luat măsuri pentru liberalizarea pieței

Publicat:

În vederea respectării normelor europene și a cerințelor celui de-al treilea pachet energetic al UE, “Moldovatransgaz” a luat măsuri pentru liberalizarea pieței, care rezultă din rolul său de operator al sistemului de transport al gazelor din Moldova, potrivit noi.md.
Despre aceasta a scris joi Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, pe canalul său de Telegram, transmite infotag.md
El a menționat că Moldovatransgaz, parte a grupului Moldovagaz, în calitate de deținător al licenței de transport al gazelor naturale în Republica Moldova, a început procesul de implementare a separării conform modelului de Operator Independent de Transport (ITO).
“Începînd de astăzi, ITO îndeplinește toate funcțiile de transport al gazelor naturale și este responsabil de operarea, întreținerea, modernizarea, inclusiv retehnologizarea și dezvoltarea rețelelor de transport și a interconexiunilor sub controlul strict al autorității de reglementare (ANRE) și al agentului independent de conformitate, garantînd accesul nediscriminatoriu al tuturor actorilor de pe piață la sistemul de transport”, a subliniat Ceban.
El a precizat că, de la începutul anului, au fost semnate 33 de contracte pentru servicii de transport al gazelor naturale cu traderi naționali și internaționali.
Reamintim că, la 10 iulie, ANRE a numit temporar Vestmoldtransgaz în calitate de operator al sistemului de transport al gazelor naturale din Moldova, deoarece Moldovatransgaz nu a finalizat procedura de certificare și de separare de Moldovagaz.
În toamnă, Vestmoldtransgaz ar putea primi rețelele de transport de gaze și de la Moldovatransgaz, dacă aceasta din urmă nu va finaliza procedura de separare de Moldovagaz și nu va solicita certificarea cu documentele corespunzătoare.
Separarea operatorului sistemului de transport al gazelor naturale este o cerință a celui de-al treilea pachet energetic al UE, precum și o obligație pentru Republica Moldova în momentul aderării la Tratatul de instituire a Comunității Energetice.
Vestmoldtransgaz, deținută de Transgaz din Romînia și BERD, a fost certificată în baza modelului de separare încă din 3 septembrie 2021.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cursul valutar oficial al BNM la 18 iulie 2024

Cursul valutar oficial al BNM la 18 iulie 2024 Ratele oficiale de schimb valutar pentru ziua de 18 iulie 2024, comunicate de către Banca Națională a Moldovei: Valuta Cod Abr Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7656 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5963 Coroana...

Care este țara cu cea mai mare inflație din UE. România a fost detronată

Care este țara cu cea mai mare inflație din UE. România a fost detronată După ce România a fost timp de cinci luni țara cu...

Agricultorii insistă pe introducerea stării de urgență în sudul țării

Agricultorii insistă pe introducerea stării de urgență în sudul țării Agricultorii sunt nemulțumiți și insistă pe introducerea stării de urgență în sudul țării. În urma...

133 de mii de tone de mere moldovenești din recolta sezonului 2023-2024, exportate în peste de 30 de țări ale lumii

133 de mii de tone de mere moldovenești din recolta sezonului 2023-2024, exportate în peste de 30 de țări ale lumii Republica Moldova a exportat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.