Șeful Moldovagaz: Nivelul pierderilor în sistemul de gaze al R.Moldova s-a înjumătățit în ultimii ani

Publicat:

Șeful Moldovagaz: Nivelul pierderilor în sistemul de gaze al R.Moldova s-a înjumătățit în ultimii ani

Declarația a fost făcută de Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al “Moldovagaz”, în cadrul seminarului anual în domeniul metrologiei, organizat sub egida “Moldovagaz”.

El a precizat că dacă în 2019, nivelul pierderilor în sistemul de gaze al Republicii Moldova a fost de 32 de milioane de metri cubi, acest indicator în rețeaua de distribuție a gazelor a reușit să fie redus până în 2023 la 16 milioane de metri cubi, și asta în condițiile tarifelor de atunci, potrivit infomarket.md.


Citește și: Adrian Băluțel: PSRM încearcă să limiteze accesul diasporei la vot

Șeful de la Moldovagaz a declarat că în următorii ani este destul de realist să reducem această cifră cu încă câteva milioane de metri cubi.

“O altă provocare va fi crearea unei piețe libere a gazelor naturale, precum și transformarea contorizării consumului din metri cubi în unități energetice”, a spus el. La seminarul anual în domeniul metrologiei, desfășurat sub egida Moldovagaz, participă circa 100 de angajați ai întreprinderilor din sectorul gazelor naturale din Moldova, inclusiv din stânga Nistrului.

Agenda acestuia include discutarea normelor legislative în vigoare în sectorul energetic, printre care se numără regulile pieței de gaze naturale, măsurile de reducere a pierderilor, soluții și standarde moderne în domeniul metrologiei, precum și contorizarea tehnică și comercială a consumului de gaze naturale.

Participanților la seminar le-au fost prezentate cele mai noi mostre de echipamente de măsurare a gazelor naturale, inclusiv contoare de gaze cu ultrasunete și rotative, senzori de presiune și temperatură, sisteme de colectare la distanță a citirilor de consum și alte echipamente. Programul acestuia include, de asemenea, o vizită la instalațiile întreprinderii Tiraspoltransgaz.

Citește și: 3.000 de deţinuţi din Ucraina sunt gata să plece pe front

La seminar participă, de asemenea, reprezentanți ai Ministerului Energiei, ai Agenției Naționale pentru Reglementare în domeniul Energiei, ai Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor, ai Institutului Național de Metrologie, ai Institutului Național de Standardizare și ai altor organizații. Seminarul este programat să coincidă cu Ziua Internațională a Metrologiei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Circa 60 de case vor fi eficientizate energetic cu sprijinul FEERM

Circa 60 de case vor fi eficientizate energetic cu sprijinul FEERM Aproximativ 60 de case vor fi eficientizate energetic, anunță Centrul Național pentru Energie Durabilă...

Statele americane care vor decide câştigătorul în cursa pentru Casa Albă

Statele americane care vor decide câştigătorul în cursa pentru Casa Albă În doar o lună, aproximativ 150 de milioane de americani vor vota pentru Kamala...

Microbuze ticsite cu lemne fără acte de proveniență, stopate la Leova

Microbuze ticsite cu lemne fără acte de proveniență, stopate la Leova În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei...

Studierea noilor terapii personalizate împotriva cancerului ar putea ‘transforma’ modul de tratare a bolii

Studierea noilor terapii personalizate împotriva cancerului ar putea 'transforma' modul de tratare a bolii Oamenii de ştiinţă au început un studiu clinic pe scară largă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.