Șeful NATO: Europa trebuie să se pregătească pentru 10 ani de război în Ucraina

Publicat:

Șeful NATO: Europa trebuie să se pregătească pentru 10 ani de război în Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că aliații NATO trebuie să se pregătească pentru cel mai rău scenariu – un război de zece ani în Ucraina, scrie adevarul.ro.

Cu cât alianța militară occidentală se angajează să lupte în război mai mult timp, cu atât mai repede se va termina conflictul, a spus Jens Stoltenberg la BBC.


Stoltenberg, care își încheie mandatul de 10 ani în calitate de secretar general în octombrie, a îndemnat membrii europeni ai NATO să își sporească angajamentele, de teamă că fondurile SUA ar putea fi reduse sau chiar sistate dacă Donald Trump câștigă un al doilea mandat de președinte al SUA în alegerile din noiembrie.

Întrebat dacă aliații NATO trebuie să fie pregătiți pentru conflictul din Ucraina să dureaze mai bine de 10 ani, Stoltenberg a răspuns: „Da”.

El a adăugat: „Dar mesajul principal este că, cu cât sprijinul pentru Ucraina este mai puternic și cu cât suntem dispuși să ne angajăm mai mult timp, cu atât mai repede se poate încheia acest război. Paradoxul este că acum președintele Putin crede că putem renunța. Prin urmare, războiul continuă.

Atunci când vom comunica foarte clar că suntem aici pentru o perioadă lungă de timp, că avem un sprijin puternic și durabil pentru Ucraina, atunci vom avea condițiile pentru o soluție în care Ucraina să prevaleze ca stat suveran independent.

Mai puțin sprijin din SUA și Germania

Declarațiile vin în contextul în care NATO a anunțat că o unitate de comandă pentru coordonarea sprijinului pentru Ucraina va fi operațională în Germania începând cu luna septembrie.

Acest lucru va oferi mai multă previzibilitate și responsabilitate și sprijin și va demonstra, de asemenea, angajamentul nostru de durată de a sprijini Ucraina. Acum este momentul să ne ridicăm pentru libertate și democrație, iar locul este Ucraina”, a subliniat Stoltenberg.

Comentariile lui Stoltenberg vin în contextul în care Germania a anunțat că intenționează să reducă aproape la jumătate ajutorul militar pentru Ucraina anul viitor – de la aproximativ 8 miliarde de euro, la aproximativ 4 miliarde de euro.

Ministrul de finanțe, Christian Lindner, a declarat că finanțarea Ucrainei este „sigură în viitorul previzibil” datorită unui plan al grupului G7, format din cele mai bogate state ale lumii, de a strânge 50 de miliarde de dolari din dobânzile activelor rusești înghețate.

Săptămâna aceasta, fostul președinte american Trump l-a ales pe JD Vance, unul dintre cei mai izolaționiști membri ai Partidului Republican, drept colistier pentru postul de vicepreședinte. Senatorul de Ohio a declarat anterior: „Nu prea îmi pasă ce se întâmplă cu Ucraina într-un fel sau altul”.

Critic vocal al ajutorului SUA acordat Ucrainei, el a spus la Conferința de Securitate de la München de anul acesta că Europa ar trebui să se trezească, iar SUA trebuie să-și „orienteze” concentrarea către Asia de Est.

Totuşi, Jens Stoltenberg este încrezător că SUA vor rămâne în NATO pentru că „este în interesul securității SUA să aibă o alianță puternică”.

Există, de asemenea, „un puternic sprijin bipartizan pentru NATO în Statele Unite, atât în Congres, cât și în sondajele de opinie”, a susținut el.

„Trebuie să investim mai mult în apărare“

Întrebat dacă un al doilea mandat Trump ar putea însemna mai puține fonduri pentru NATO, Stoltenberg a spus: „Lucrul corect de făcut, indiferent de ceea ce credeți despre angajamentul SUA față de NATO, este să investim mai mult în apărarea noastră.

În primul rând, crește probabilitatea ca SUA să rămână un aliat puternic. În al doilea rând, dacă se întâmplă ceva foarte rău, atunci este bine să avem capacități de apărare europene și canadiene mai puternice, a explicat șeful NATO.

Stoltenberg a precizat că fostul președinte american a făcut „critici absolut corecte și valide” la adresa aliaților europeni pentru că nu cheltuiesc suficient pentru apărare și se bazează prea mult pe SUA. Dar „acest lucru s-a schimbat acum”, a adăugat el.

Membrii NATO s-au angajat să cheltuiască cel puțin 2% din PIB pe apărare pe an până în 2024.

„NATO este cea mai de succes alianță din istorie deoarece, în ciuda diferențelor noastre, am fost întotdeauna capabili să ne unim în jurul valorilor noastre fundamentale: să ne protejăm și să ne apărăm reciproc. Mă aștept ca acest lucru să fie valabil și după alegerile din SUA”, a precizat Jens Stoltenberg pentru BBC.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Jurnalistul american Evan Gershkovich, condamnat la 16 ani de închisoare în Rusia

Jurnalistul american Evan Gershkovich, condamnat la 16 ani de închisoare în Rusia Un tribunal rus l-a condamnat vineri pe jurnalistul american Evan Gershkovich de la...

Maia Sandu s-a întâlnit la Dublin cu președintele și premierul irlandez

Maia Sandu s-a întâlnit la Dublin cu președintele și premierul irlandez Aflată într-o vizită la Dublin, șefa statului Maia Sandu a discutat, astăzi, cu președintele...

Vacanță cu final tragic: cinci copii au decedat în luna iunie

Vacanță cu final tragic: cinci copii au decedat în luna iunie În prima lună de vacanță, 65 de copii din Republica Moldova au fost implicați...

Ultimul mesaj al Reginei Maria: „Fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnica printre naţiuni!“

Ultimul mesaj al Reginei Maria: „Fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnica printre naţiuni!“ Regina Maria şi-a scris testamentul în 1933,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.