Șeful NATO pleacă la Ankara pentru a detensiona relațiile turco-americane

Publicat:

 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, întreprinde luni o vizită la Ankara, în contextul unei dispute tot mai aprinse între Turcia şi SUA în legătură cu preconizata achiziţie de către partea turcă a sistemului de rachete sol-aer S-400, relatează agenţia DPA, potrivit agerpres.

Stoltenberg s-a declarat încurajat de ”dialogul în curs de desfăşurare” între Turcia şi SUA pe tema S-400, potrivit agenţiei turce de presă Anadolu.


Citește și: Apar primele ipoteze în cazul tragediei aviatice din Moscova: Avionul a fost lovit de fulger! – VIDEO

Şeful NATO a salutat totodată ”discuţiile referitoare la o posibilă achiziţie de către Turcia a unui sistem de rachetă american Patriot”, un indiciu că acest fapt ar putea determina conducerea de la Ankara să-şi reconsidere poziţia referitoare la S-400.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat în mod repetat că Turcia nu va da înapoi de la acordul privind S-400, în pofida presiunii crescânde din partea Washingtonului, inclusiv ameninţări cu sancţiunile.

Potrivit Washingtonului, un aliat al NATO nu ar trebui să achiziţioneze un astfel de echipament de la un adversar:

SUA au ameninţat Turcia că riscă să fie exclusă din programul privind avionul F-35. Turcia este un membru în consorţiul implicat în producerea aparatului, precum şi un cumpărător.

Vezi și: Crește numărul morților, după tragedia aviatică din Rusia – VIDEO

”Deciziile privind echiparea armatei o iau statele”, a declarat Stoltenberg agenţiei Anadolu când a fost întrebat în legătură cu S-400. ”Dar… interoperabilitatea forţelor noastre armate este fundamentală pentru NATO pentru a ne întreprinde operaţiunile şi misiunile”, a adăugat el.

Luna trecută, Erdogan, exprimându-se alături de preşedintele rus, Vladimir Putin, a calificat achiziţionarea de sisteme S-400 ca fiind ”un drept suveran” al ţării sale.

Jens Stoltenberg va avea în cursul zilei o întâlnire cu Recep Tayyip Erdogan.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.