X

Șeful ONU, mesaj înainte de Jocurile Olimpice: ‘Să tacă armele!’

Șeful ONU, mesaj înainte de Jocurile Olimpice: ‘Să tacă armele!’

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a făcut apel la oamenii din întreaga lume să ”depună armele” în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, într-un mesaj video care va fi difuzat la ceremonia de deschidere de vineri.

”Lumea se adună la Paris pentru a celebra puterea sportului. Pentru a aduce speranţă. Pentru a transcende culturile. Pentru a uni popoarele. Pentru a promova respectul reciproc şi fair-play-ul”, a declarat Antonio Guterres în mesajul difuzat marţi de biroul său, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

”Acestea sunt, de asemenea, idealurile Organizaţiei Naţiunilor Unite. În spiritul armistiţiului olimpic, îi invit pe toţi să depună armele. Să construiască punţi. Să încurajăm solidaritatea. Şi să lucrăm pentru atingerea obiectivului final: pace pentru toţi. Le urez sportivilor olimpici şi paralimpici mult succes. Voi ne inspiraţi să visăm şi mai mult. Fie ca flacăra olimpică să lumineze calea către o lume a păcii şi armoniei”, a adăugat el, într-un moment în care conflictele fac ravagii în întreaga lume.

În noiembrie, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluţia sa tradiţională prin care invită toate ţările să respecte „armistiţiul olimpic” din a şaptea zi înainte de începerea Jocurilor Olimpice (26 iulie-11 august) până în a şaptea zi după încheierea Jocurilor Paralimpice (28 august-8 septembrie).

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Inspirat din tradiţia greacă antică a ekecheiriei, care impunea încetarea tuturor ostilităţilor în timpul Jocurilor Olimpice antice, acest armistiţiu a fost reintrodus de ONU în 1993, în urma unei iniţiative a Comitetului Internaţional Olimpic..

Tags: Antonio GuterresJocurile olimpiceONU
Externe