Şeful opoziţiei siriene din exil este în favoarea relansării negocierilor cu regimul de la Damasc sub egida ONU

Publicat:

Şeful opoziţiei siriene din exil, Nasr Al-Hariri, s-a declarat în favoarea relansării negocierilor cu regimul sub egida ONU pentru soluţionarea conflictului, după ce a admis ”pierderile militare semnificative” suferite în teren, relatează vineri AFP, potrivit agerpres.

Hariri, negociator-şef al opoziţiei, a estimat totodată, într-un interviu joi pentru AFP, că rebeliunea ”nu a pierdut războiul”, chiar dacă regimul, cu ajutorul aliatului său rus, le-a provocat înfrângeri importante insurgenţilor.


Citește și : Republica Moldova: Alegerile parlamentare vor avea loc pe data de 24 februarie 2019

Opozantul a criticat astfel comunitatea internaţională pentru că i-a lăsat Rusiei câmp liber pentru a determina, în opinia sa, soluţia la conflictul care face ravagii în Siria din 2011.

În timp ce regimul încearcă să cucerească ansamblul provinciilor, Hariri a exclus o ofensivă a regimului lui Bashar Al-Assad împotriva Idlib (nord-vest), ultimul bastion insurgent situat la frontiera cu Turcia.

Un astfel de asalt ”nu va fi uşor”, a declarat Hariri la Ryad, evocând ”garanţiile” Ankarei pentru a evita o soluţie militară în această regiune.

”Din punct de vedere militar, pierderile opoziţiei sunt semnificative”, a recunoscut şeful Comitetului negocierilor siriene (CNS), care reprezintă principalele grupări ale opoziţiei.

Potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), rebelii controlează în prezent mai puţin de 10 % din teritoriul Siriei, iar regimul – peste 60 %.

Citește și : Putin îl invită pe Trump la Moscova

”Nu ne mai rămâne acum decât procesul politic, pe baza Declaraţiei de la Geneva şi a Rezoluţiei 2254” a ONU, a declarat Hariri.

Rezoluţia 2254 prevede un guvern de tranziţie din care să facă parte reprezentanţi ai regimului şi ai opoziţiei, precum şi alegeri libere.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.