X

Şeful Pentagonului acuză Beijingul că ascunde informaţii; Pompeo cere transparenţă deplină

Şeful Pentagonului Mark Esper a acuzat miercuri China de lipsă de transparenţă privind noul coronavirus, la peste patru luni după primele informaţii din oraşul chinez Wuhan, de unde s-a declanşat epidemia, în decembrie, relatează AFP, scrie agerpres.

“Este clar că chinezii ar fi putut fi mai transparenţi mai devreme şi ar fi împărtăşit mai multe date”, a declarat ministrul american al Apărării pentru canalul de ştiri Fox. ”Chiar şi astăzi, vedem că ascund informaţii”, a spus el.

Citește și : Criză ce vizează OMS, Europa în faţa puzzle-ului ieşirii din izolarea la domiciliu

“Dacă ADN-ul (noului coronavirus) ar fi fost comunicat experţilor noştri mai devreme, am fi înţeles mai bine cum să reacţionăm”, a explicat el.

“Pentru a reveni la normal, sau aproape de normal, trebuie să cooperăm”, a continuat Esper. ‘Toate ţările lumii cooperează pentru a înţelege acest virus şi pentru a-l controla. Şi pur şi simplu nu vedem ce trebuie să vedem din China acum”, a menţionat responsabilul SUA.

Noul coronavirus a infectat peste două milioane de oameni în întreaga lume şi a ucis mai mult de 127.000 de oameni. Statele Unite plătesc cel mai greu preţ, cu aproximativ 26.000 de decese la peste 610.000 de cazuri.

Citește și : Premierul francez promite o primă de până la 1.500 de euro pentru angajaţii din Sănătate

La rândul său, secretarul de Stat al SUA Mike Pompeo a subliniat miercuri în cadrul unei convorbiri telefonice cu ministrul adjunct de externe al Chinei Yang Jiechi nevoia de transparenţă deplină şi de schimb de informaţii pentru a lupta împotriva epidemiei de coronavirus, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Morgan Ortagus, notează Reuters.

În cadrul convorbirii telefonice, Pompeo a discutat despre ”importanţa crescută” pe care Statele Unite o acordă facilitării de către China a exporturilor de echipamente medicale pentru a satisface cererile din SUA.

Tags: ADNChinacoronavirusMark EsperMike PompeoStatele UniteWuhan
Categorii: Știrile zilei