X

Şeful Pentagonului a ajuns la graniţa cu Coreea de Nord şi a spus care este scopul SUA

Scopul Statelor Unite “nu este războiul” cu Coreea de Nord, a declarat vineri secretarul american al apărării, James Mattis, în timpul unei vizite la frontiera intercoreeană, relatează AFP şi DPA, potrivit agerpres.

Situaţia din Peninsula Coreea s-a deteriorat considerabil de la începutul lui 2016, şi în special în ultimele luni.

Această înrăutăţire a situaţiei este cauzată, pe de o parte, de accelerarea programelor balistice şi nucleare ale Phenianului, care a realizat un al şaselea test nuclear la începutul lui septembrie, şi, pe de altă parte, de schimbul de replici tensionat dintre liderul nord-coreean Kim Jong-Un şi preşedintele american Donald Trump, care va efectua în noiembrie prima sa vizită în Coreea de Sud.

Citeşte şi: Trump a decis declasificarea a 2.800 de documente referitoare la asasinarea fostului preşedinte John F. Kennedy, dar amână publicarea unor documente sensibile

Însă Mattis, care a vizitat zona demilitarizată (DMZ) care separă cele două Corei, a afirmat vineri că SUA îşi doresc o “soluţie diplomatică”.

“Aşa cum a spus clar secretarul de stat (Rex) Tillerson, scopul nostru nu este războiul, ci mai degrabă denuclearizarea completă, verificabilă şi ireversibilă a Peninsulei Coreea”, a spus el în satul de frontieră Panmunjom.

Mattis a mai spus că el şi omologul său sud-coreean Song Young-Moo au “reafirmat angajamentul reciproc în favoarea unei soluţii diplomatice pentru a contracara comportamentul iresponsabil şi în afara legii al Coreei de Nord”.

Spunând despre regimul liderului nord-coreean Kim Jong-Un că este unul ‘opresiv’, Mattis a făcut o comparaţie cu Coreea de Sud, despre care a afirmat că este o democraţie prosperă şi o societate liberă.

Mattis şi Song urmează să participe sâmbătă la un summit anual bilateral dedicat chestiunilor de apărare.

Citeşte şi: Canada va despăgubi cu zeci de milioane de dolari trei persoane acuzate pe nedrept de terorism

Donald Trump va efectua o vizită în Coreea de Sud la 7 şi 8 noiembrie, în cadrul unui turneu în Asia. Iar declaraţiile sale sunt extrem de aşteptate.

La mijlocul lunii septembrie, preşedintele american a ameninţat, de la tribuna ONU, că “va distruge total” Coreea de Nord dacă aceasta ar ataca SUA sau aliaţii lor.

Phenianul a răspuns prin vocea şefului diplomaţiei, Ri Yong Ho, care a spus despre liderul de la Casa Albă că este ‘deranjat mintal’, ‘megaloman’ şi ‘rege mincinos’. 

Tags: Casa AlbaCoreea de NordCoreea de SudDonald TrumpJames MattisKim Jong UnPanmunjomPhenianRex TillersonRi Yong-HoSong Young-MooSUAzona demilitarizată (DMZ)
Categorii: Știrile zilei