X

Șeful Pentagonului: Fără victorie împotriva Hamas dacă Israelul nu protejează civilii

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a îndemnat sâmbătă Israelul, care şi-a reluat bombardamentele asupra Fâşiei Gaza, să protejeze civilii palestinieni, o condiţie în opinia sa pentru o victorie pe teren împotriva Hamas, notează AFP.

Fostul general de infanterie, care a luptat mai ales în Irak şi Afganistan şi a condus lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI), a explicat, în cursul unui discurs la Forumul privind apărarea naţională de la Institutul Reagan, în California, că a învăţat “unul sau două lucruri despre lupta urbană”.

Citeşte şi: Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală pornită pe numele deputatului Nesterovschi

 

“Lecţia de ţinut minte este că nu eşti asigurat să câştigi un război urban dacă nu protejezi civilii. Lecţia este că nu poţi câştiga un război urban decât dacă protejezi civilii”, a subliniat el.

“În acest tip de luptă, centrul de greutate îl reprezintă populaţia civilă. Iar dacă o împingi în braţele inamicului, înlocuieşti o victorie tactică cu o înfrângere strategică”, a adăugat el, estimând că, “precum Hamas, SI era profund implantat în zonele urbane”.

Şeful Pentagonului a ţinut discursul la o zi după reînceperea luptelor între Israel şi Hamas, care a văzut armata israeliană reluând bombardamentele asupra Fâşiei Gaza, după un armistiţiu de şapte zile.

Israelul şi Hamas se învinuiesc reciproc pentru ruperea acestui armistiţiu care a permis eliberarea a aproximativ o sută de ostatici în schimbul a 240 de prizonieri palestinieni.

Războiul a fost declanşat de un atac fără precedent efectuat de mişcarea islamistă palestiniană în Israel pe 7 octombrie, care a făcut 1.200 de morţi, majoritatea civili, potrivit autorităţilor.

În represalii, Israelul a efectuat bombardamente devastatoare împotriva teritoriului palestinian, unde a lansat o ofensivă terestră pe 27 octombrie.

Loviturile israeliene, care potrivit guvernului Hamas au ucis peste 15.000 de persoane, dintre care peste 6.150 cu vârsta sub 18 ani, au sporit furia împotriva Israelului în mai multe ţări din Orientul Mijlociu, iar grupuri armate au desfăşurat atacuri împotriva Israelului şi a trupelor americane în regiune.

Citeşte şi: România, principala destinație a mărfurilor moldovenești

Forţele americane din Irak şi Siria au fost în special ţinta unei serii de atacuri care au rănit aproximativ şaizeci de americani.

Washingtonul a dat vina pe grupuri afiliate Iranului şi a răspuns cu lovituri aeriene.

“Nu tolerăm niciun atac împotriva personalului american”, a asigurat Lloyd Austin. “Atâta timp cât vor continua, vom face tot ce este necesar pentru a ne proteja trupele şi a-i face pe cei care le atacă să plătească preţul”, a avertizat el.

Tags: hamasisraelLloyd AustinPentagon
Categorii: ExterneȘtirile zilei