X

Șeful Pentagonului plasează contracararea activităţilor militare ale Chinei în centrul strategiei de apărare a SUA

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a emis, miercuri, o directivă clasificată care plasează contracararea activităţilor militare ale Chinei în centrul politicii de apărare a Statelor Unite, pe fondul tensiunilor bilaterale , informează mediafax.

“Directiva secretarului Apărării are rolul de a face ordine în Departamentul Apărării pentru a asigura că în topul priorităţilor sunt provocările generate de China”, a declarat un oficial de la Pentagon, potrivit CNBC.

Citește și: Captură-record de cocaină în Malta

“În mod clar, influenţa Chinei şi capabilităţile sale globale sunt importante din punctul de vedere al modernizării armatei şi al unora dintre relaţiile pe care le are în lume, iar noi am ţinut cont de aceste lucruri, fără însă a evalua politicile financiare şi economice”, a subliniat oficialul citat.

Directiva rămâne clasificată. “Acţiunile SUA vor stimula revitalizarea reţelei de aliaţi şi parteneri, vor consolida capabilităţile de disuasiune şi vor accelera dezvoltarea de noi concepte operaţionale”, a transmis Pentagonul, conform agenţiei Reuters.

Tensiunile dintre Statele Unite şi China s-au amplificat în ultimii ani, pe fondul disensiunilor pe teme politice, comerciale şi militare.

Preşedintele Joseph Biden a avertizat că va contracara “abuzurile economice” ale Chinei, dar a semnalat intenţia de a coopera cu Beijingul pe teme de interes reciproc.

Administraţia de la Beijing a contestat vehement, miercuri, un proiect legislativ din Statele Unite care are rolul stimulării competitivităţii tehnologice şi suplimentării măsurilor de securitate.

Citește și: Schimbările climatice, pandemia, China şi comerţul sunt incluse în summitul UE-SUA

Senatul de la Washington a aprobat marţi un proiect de Lege privind Inovarea şi Competitivitatea, un plan care prevede alocarea a 50 de miliarde de dolari Departamentului american al Comerţului pentru susţinerea dezvoltării de semiconductori. În plus, planul conţine măsuri de siguranţă naţională, inclusiv acţiuni de contracarare a schemelor de spălare de bani şi a atacurilor cibernetice atribuite unor entităţi susţinute de Administraţia Chinei. O prevedere interzice alocarea de fonduri federale Institutului de Virologie din Wuhan, în contextul continuării investigaţiilor privind originea coronavirusului. Nu este clar dacă proiectul va fi aprobat în aceeaşi formă de Camera Reprezentanţilor.

Beijingul a reacţionat vehement faţă de acest proiect legislativ, catalogându-l drept un atac asupra sistemului politic chinez şi asupra dezvoltării Chinei.

Tags: ChinaLloyd AustinPentagonStatele UniteSUA
Categorii: Știrile zilei