Şeful Pentagonului a plecat pe nepusă-masă în Afganistan

Publicat:

Ministrul apărării american, Jim Mattis, a sosit marţi dimineaţa la Kabul pentru o vizită surpriză, la două săptămâni după ce preşedintele afgan Ashraf Ghani a propus negocieri de pace talibanilor, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

”Poate că nu toţi talibanii ar veni dintr-o dată, am merge prea departe, dar unii dintre ei sunt în mod clar interesaţi de discuţiile cu guvernul afgan”, a comentat Jim Mattis într-o declaraţie de presă făcută jurnaliştilor care îl însoţesc în această vizită.


Citeşte şi: Trump îl primeşte la Casa Albă pe prinţul moştenitor al Arabiei Saudite

”Am remarcat un astfel de interes din partea talibanilor”, a spus Mattis, adăugând: ”Am avut câteva grupuri de talibani – grupuri mici – care au început fie să vină, fie au exprimat un interes pentru convorbiri”, conform Reuters.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a propus în februarie negocieri de pace talibanilor, gest apreciat de Washington drept o deschidere majoră din partea Kabulului, dar până acum insurgenţii nu păreau gata să accepte. Într-o primă reacţie pe Twitter, ei au apreciat că propunerea li se pare mai degrabă o cerere de ”capitulare”.

Drept condiţie prealabilă, liderul de la Kabul i-a invitat pe talibani la o încetare a focului şi la recunoaşterea Constituţiei afgane din 2004. În schimb, el le-a propus recunoaşterea talibanilor ca partid politic, precum şi garanţii de securitate pentru cei care acceptă oferta sa.

Talibanii, care consideră guvernul afgan drept o ”marionetă” a Washingtonului, au cerut anterior Statelor Unite ”să discute” direct cu reprezentanţii lor în Qatar, ignorând autorităţile afgane.

Citeşte şi: În Marea Britanie există imigranţi închişi de peste patru ani

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

FIFA a anunţat stadioanele care vor găzdui meciurile Cupei Mondiale a Cluburilor din 2025

FIFA a anunţat stadioanele care vor găzdui meciurile Cupei Mondiale a Cluburilor din 2025 Federaţia internaţională de fotbal (FIFA) a anunţat numele celor 12 stadioane...

Țânțarii folosesc senzorii în infraroșu din antene pentru a urmări oamenii

Țânțarii folosesc senzorii în infraroșu din antene pentru a urmări oamenii Țânțarii detectează pielea expusă la oameni folosind senzori în infraroșu din antene, conform unui...

Votul UE privind tarifele vamale impuse vehiculelor electrice din China va fi în 4 octombrie

Votul UE privind tarifele vamale impuse vehiculelor electrice din China va fi în 4 octombrie Uniunea Europeană intenţionează să voteze în 4 octombrie dacă va...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.