X

Şeful Pentagonului a plecat pe nepusă-masă în Afganistan

Ministrul apărării american, Jim Mattis, a sosit marţi dimineaţa la Kabul pentru o vizită surpriză, la două săptămâni după ce preşedintele afgan Ashraf Ghani a propus negocieri de pace talibanilor, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

”Poate că nu toţi talibanii ar veni dintr-o dată, am merge prea departe, dar unii dintre ei sunt în mod clar interesaţi de discuţiile cu guvernul afgan”, a comentat Jim Mattis într-o declaraţie de presă făcută jurnaliştilor care îl însoţesc în această vizită.

Citeşte şi: Trump îl primeşte la Casa Albă pe prinţul moştenitor al Arabiei Saudite

”Am remarcat un astfel de interes din partea talibanilor”, a spus Mattis, adăugând: ”Am avut câteva grupuri de talibani – grupuri mici – care au început fie să vină, fie au exprimat un interes pentru convorbiri”, conform Reuters.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a propus în februarie negocieri de pace talibanilor, gest apreciat de Washington drept o deschidere majoră din partea Kabulului, dar până acum insurgenţii nu păreau gata să accepte. Într-o primă reacţie pe Twitter, ei au apreciat că propunerea li se pare mai degrabă o cerere de ”capitulare”.

Drept condiţie prealabilă, liderul de la Kabul i-a invitat pe talibani la o încetare a focului şi la recunoaşterea Constituţiei afgane din 2004. În schimb, el le-a propus recunoaşterea talibanilor ca partid politic, precum şi garanţii de securitate pentru cei care acceptă oferta sa.

Talibanii, care consideră guvernul afgan drept o ”marionetă” a Washingtonului, au cerut anterior Statelor Unite ”să discute” direct cu reprezentanţii lor în Qatar, ignorând autorităţile afgane.

Citeşte şi: În Marea Britanie există imigranţi închişi de peste patru ani

Tags: AfganistanAshraf GhaniJim MattiskabulSUAwashington
Categorii: Știrile zilei