Şeful Pentagonului vorbeşte despre o retragere din Afganistan: ‘Ar fi pe riscul nostru’

Publicat:

Statele Unite, angajate de mai mult de 16 ani în conflictul din Afganistan, trebuie să-şi continue operaţiunile militare împotriva talibanilor din această ţară, deoarece o retragere ar fi “pe riscul nostru”, a declarat marţi seara ministrul apărării american Jim Mattis, citat de AFP, conform agerpres.

Chiar dacă forţelor afgane le vor fi acordate din ce în ce mai multe responsabilităţi, trupele americane au fost desfăşurate în Afganistan cu misiunea de “a lupta”, a adăugat Mattis, vorbind în faţa Comisiei pentru forţele armate din Senat.


Deşi senatorul american John McCain afirma recent că SUA “sunt pe cale să piardă acest război”, soldat cu circa 2.000 de morţi şi 20.000 de răniţi în rândurile trupelor americane, şeful Pentagonului şi-a reafirmat angajamentul faţă de staţionarea forţelor Statelor Unite în Afganistan, pentru a-i priva pe insurgenţi de orice bază sau refugiu.

Citeşte şi: Lavrov acuză coaliţia condusă de SUA de ‘provocări’ împotriva armatei ruse din Siria

“Pe baza analizelor făcute de serviciile de informaţii şi a propriilor mele concluzii, sunt convins că, dacă am părăsi această ţară, ar fi pe riscul nostru”, a spus el.

“Obiectivul nostru este un Afganistan stabilizat, printr-un proces de pace derulat de afgani”, a adăugat Mattis.

Potrivit “noii strategii” anunţate de preşedintele Donald Trump, 3.000 de soldaţi americani sunt aşteptaţi să consolideze efectivul de 11.000 de militari prezent deja în Afganistan, care este din octombrie 2001 scena celui mai îndelungat război dus de SUA.

Forţele afgane, care înregistrează pierderi considerabile – peste 7.000 de morţi şi 12.000 de răniţi în 2016 -, s-au retras din faţa talibanilor, cărora le-au lăsat sub control peste o treime din teritoriul ţării.

Strategia este în principal de a instrui şi de a îndruma aceste forţe, în timp ce Statele Unite efectuează, în paralel, operaţiuni antiteroriste, inclusiv raiduri aeriene.

La rândul său, şeful Statului Major General american, generalul Joe Dunford, a admis că SUA nu sunt pe punctul de a câştiga acest război. “Nu suntem în punctul în care să putem găsi o soluţie politică”, a recunoscut el. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un cetățean străin care s-ar fi implicat în treburile interne ale Republicii Moldova, expulzat din țară

Un cetățean străin care s-ar fi implicat în treburile interne ale Republicii Moldova, expulzat din țară Un străin, în vârstă de 60 ani a fost...

Extremista Șoșoacă nu poate candida la prezidențiale din România

Extremista Șoșoacă nu poate candida la prezidențiale din România CCR a transmis sâmbătă seară un comunicat de presă în care a precizat că a respins...

De mâine, alegătorii pot solicita votarea la domiciliu, la urna de vot mobilă

De mâine, alegătorii pot solicita votarea la domiciliu, la urna de vot mobilă Comisia Electorală Centrală informează că începând cu 7 octombrie 2024, pot fi...

Noi atacuri aeriene asupra orașelor Kiev și Odesa

Noi atacuri aeriene asupra orașelor Kiev și Odesa Rușii au lansat noi atacuri aeriene asupra orașelor Kiev și Odesa în noaptea de sâmbătă spre duminică....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.