Șeful Pentagonului vrea să verifice seriozitatea amenințărilor lui Erdogan

Publicat:

Secretarul american al apărării, Mark Esper, a afirmat luni că trebuie să vorbească cu omologul său turc pentru a înţelege cât de serios a fost preşedintele Recep Tayyip Erdogan atunci când a afirmat că ar putea închide baza aeriană de la Incirlik, care găzduieşte focoase nucleare americane, transmite marţi Reuters, potrivit agerpres.

Avertismentul transmis duminică de preşedintele Erdogan referitor la posibilitatea închiderii bazei de la Incirlik a venit în replică la ameninţările cu sancţiuni din partea administraţiei SUA şi la o rezoluţie recentă a Senatului american care a recunoscut drept genocid uciderea în masă a armenilor din urmă cu un secol.


Citește și: Rusia și China propun ridicarea unor sancțiuni impuse Coreei de Nord

“Nu mi-a fost adus la cunoştinţă până acum. Prima oară am auzit citind ziarele, după cum aţi menţionat, aşa că trebuie să vorbesc cu omologul meu din domeniul apărării pentru a înţelege ce vor să spună de fapt şi cât de serios este”, a declarat Esper reporterilor.

Duminică, Erdogan a menţionat şi posibilitatea închiderii unei a doua baze, cea de la Kurecik, care găzduieşte o importantă bază radar a NATO.

Esper a mai declarat că dacă preşedintele Turciei intenţionează în mod serios să închidă baza de la Kurecik, atunci subiectul ar trebuie discutat în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

“În primul rând, sunt o naţiune suverană aşa că au dreptul inerent să găzduiască sau nu baze NATO sau trupe străine”, a afirmat Esper.

Citește și: O barcă plină cu migranți s-a răsturnat în Mediterană. Cel puțin 7 oameni au murit!

“Însă, cred că acesta devine un subiect ce ţine de alianţă, de angajamentul faţă de alianţă, dacă sunt cu adevărat serioşi în privinţa a ceea ce spun”, a precizat şeful Pentagonului.

“Cred că problema vizează aici, din nou, care este direcţia Turciei cu privire la alianţa NATO, precum şi acţiunile pe care le adoptă într-o serie de chestiuni”, a mai declarat Mark Esper.

Reuters aminteşte că mai mulţi diplomaţi din cadrul NATO şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că Turcia, membră a Alianţei Nord-Atlantice din 1952 şi un aliat important în Orientul Mijlociu, acţionează în ultima perioadă din ce în ce mai mult în mod unilateral. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor Elvețian de origine turcă care acum doi ani și-a ucis cu deosebită cruzime...

Mii de oameni solicită ajutor la corturile din Chișinău

Mii de oameni solicită ajutor la corturile din Chișinău Pe parcursul săptămânii trecute, la corturile de prim ajutor instalate de preturile de sector în...

Servicii stomatologice gratuite pentru copiii din Cahul și Dubăsari

Servicii stomatologice gratuite pentru copiii din Cahul și Dubăsari Echipele mobile de medici specialiști vor oferi în această săptămână servicii stomatologice copiilor din raioanele Cahul...

Președinta Sandu condamnă atacurile barbare împotriva Ucrainei

Președinta Sandu condamnă atacurile barbare împotriva Ucrainei Președinta Maia Sandu condamnă atacurile barbare ale Rusiei împotriva Ucrainei. Citește și:  Primele declarații ale lui Stoianoglo: „Nu am...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.