X

Şeful poliţiei filipineze îşi dă demisia! Subalternii săi vindeau drogurile confiscate

Oscar Albayalde, şeful poliţiei din Filipine şi responsabil cu lupta antidrog lansată de preşedintele Rodrigo Duterte, şi-a dat demisia luni după ce s-a confruntat cu acuzaţii că a permis în urmă cu şase ani ca agenţi din subordine să revândă droguri confiscate, transmite EFE, potrivit agerpres.

“După ce am reflectat şi am analizat cu atenţie problema, am luat decizia de a renunţa de astăzi la funcţia de şef al PNP (Poliţia Naţională din Filipine)”, a anunţat luni Albayalde, în cadrul unei declaraţii oficiale transmisă de televiziuni.

Citeşte şi: Franţa ia măsuri pentru securitatea forţelor sale din nord-estul Siriei şi cere Turciei să-şi înceteze IMEDIAT ofensiva

Fapta pentru care este acuzat Albayalde a avut loc în 2013, când acesta era şef al poliţiei din provincia Pampanga, iar 13 agenţi din subordine au acceptat mita unui traficant de droguri, au arestat o altă persoană şi au confiscat peste 100 de kg de metamfetamine, cantitate pe care ulterior au vândut-o.

Pe 19 septembrie, într-o anchetă a Senatului cu privire la revânzarea drogurilor confiscate, politicianul şi fost poliţist Benjamin Magalong a afirmat că Albayalde a protejat agenţii implicaţi în caz şi a împiedicat ca aceştia să fie daţi afară din poliţie.

Trei săptămâni mai târziu, într-o altă mărturie în faţa Senatului, un şef al poliţiei pensionat a declarat că Albayalde i-a mărturisit că a obţinut “ceva bani” din operaţiunea ilicită.

Citeşte şi: Orban pierde Budapesta! Opoziţia a câştigat şi alte oraşe importante

Albayalde, deja fost şef al poliţiei naţionale, îşi susţine nevinovăţia şi afirmă că acuzaţiile sunt motivate de dorinţa de “publicitate”. El urma să se retragă pe 8 noiembrie, deoarece împlinea vârsta de 56 de ani, la care se pensionează agenţii de poliţie, potrivit legii filipineze.

Demisia lui Oscar Albayalde s-a produs după ce preşedintele Rodrigo Duterte i-a cerut ministrului de Interne, Eduardo Ano, să investigheze subiectul.

Albayalde îl înlocuise, în aprilie 2019, pe Ronald dela Rosa în fruntea PNP şi a “războiului contra drogurilor” lansat de preşedintele Duterte în 2016 şi în care, de atunci, au fost ucise peste 27.000 de persoane, conform calculelor ONU, negate de guvernul de la Manila.

Tags: Benjamin MagalongdrogurifilipinemanilaOscar AlbayaldePNP (Poliţia Naţională din Filipine)politistiprovincia PampangaRodrigo DuterteRonald dela Rosa
Categorii: Știrile zilei