X

Şeful reprimării protestelor din 2011 este pus la conducerea Oficiului pentru securitate naţională în China

China a numit un responsabil de partid din provincia Guandong care a devenit cunoscut în timpul reprimării unor proteste în 2011 la conducerea Oficiului pentru securitate naţională din Hong Kong, recent înfiinţat, transmite vineri Reuters, citând o ştire a agenţiei oficiale Xinhua, potrivit agerpres.

Cea mai recentă funcţie a lui Zheng Yanxiong, în vârstă de 57 de ani, a fost cea de secretar general al comitetului Partidului Comunist din Guangdong, cea mai dinamică provincie chineză, învecinată cu Honk Kong.

Citeşte şi: Doi foşti preşedinţi din Panama sunt inculpaţi pentru spălare de bani

Noul Oficiu pentru securitate naţională a fost creat prin legea securităţii naţionale impusă de Beijing în această săptămână în Hong Kong şi care va pedepsi sever, mergând până la detenţie pe viaţă, infracţiunile de secesiune, subversiune, terorism şi complicitate cu forţe externe.

Zheng a declanşat o controversă pe când conducea comitetul de partid din oraşul Shanwei (provincia Guangdong) prin poziţia sa faţă de protestatarii din satul Wukan.

Aceştia încercaseră să fie despăgubiţi pentru terenurile rechiziţionate de guvern şi au ales un comitet care să-i reprezinte. În plus, ei şi-au transmis nemulţumirile către presa străină.

Citeşte şi: 20 de saudiţi sunt judecaţi în Turcia pentru asasinarea lui Jamal Khashoggi

Înregistrări video scurse de la o reuniune de guvern de la acea vreme l-a arătat pe Zheng criticându-i aspru pe săteni şi calificând presa străină ca ‘putredă’.

Zheng a mai fost viceministru responsabil cu propaganda în Guangdong între 2013 şi 2018.

Ca adjuncţi ai săi au fost numiţi Li Jiangzhou şi Sun Qingye, a mai anunţat Xinhua.

Tags: BeijingChinaGuangdonghong kongLi JiangzhouOficiu pentru securitate naţionalăShanweiSun QingyeWukanZheng Yanxiong
Categorii: Știrile zilei