X

Şeful serviciului de spionaj extern din Marea Britanie prezintă scuze pentru discriminările faţă de homosexuali

Şeful serviciului de spionaj extern din Marea Britanie, Richard Moore, a prezentat vineri scuze publice pentru tratamentul discriminatoriu aplicat homosexualilor, care au fost excluşi de la recrutare până în 1991, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Interdicţia a fost “injustă şi discriminatorie”, a declarat şeful MI6, într-un video postat pe Twitter cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la eliminarea acestei măsuri.

Citește și : Von der Leyen mulțumește României pentru ajutorul acordat Republicii Moldova

Relaţiile între persoane de acelaşi sex au fost dezincriminate în 1967 în Marea Britanie. Însă interdicţia de recrutare a homosexualilor în agenţiile de informaţii din motive de securitate a continuat “din cauza ideii eronate că ei ar fi mai susceptibili de a fi şantajaţi decât persoanele heterosexuale”, a spus Moore.

“Persoane angajate, talentate, preocupate de interesul public şi-au ratat cariera şi viaţa din cauză că li s-a spus că a fi LGBT+ este incompatibil cu profesia de lucrător al serviciilor de informaţii”, a adăugat el.

“Din cauza acestei politici”, alţii “şi-au văzut ruinat visul de a se alătura MI6”, a mai spus Moore.

Citește și : Premierul Spaniei condamnă protestele violente generate de arestarea unui rapper catalan

“Astăzi, prezint scuze în numele MI6 pentru modul în care colegii noştri LGBT+ şi concetăţenii noştri au fost trataţi”, a adăugat el, exprimându-şi regretele “pentru cei a căror viaţă a fost afectată”.

Scuzele survin la trei zile după ce Ministerul britanic al Apărării a anunţat că foştii militari care au fost daţi afară din armată din cauza orientării lor sexuale sau a identităţii de gen vor putea să îşi recupereze medaliile pierdute.

Tags: homosexualimarea britanieMI6Richard Moore
Categorii: Diaspora