X

Şeful spionajului australian avertizează despre pericolul manipulării sistemelor democratice din regiune

Paul Symon, directorul general al serviciului de informaţii externe al Australiei (ASIS) a avertizat marţi despre pericolul manipulării sistemelor democratice din regiune prin controlul liderilor şi exploatarea acestora prin “generozitate”, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Symon a vorbit public pentru grupul de reflecţie Lowy Institute – un eveniment neobişnuit, remarcă agenţia.

Citeşte şi: Şeful diplomaţiei franceze îl face PRAF pe Putin: ‘Se află într-o stare de negare!’ – Black News

Referitor la China, şeful spionajului australian a afirmat că se observă semne de nemulţumiri tot mai mari faţă de rigiditatea sistemului politic intern, ceea ce i-ar putea determina pe mai mulţi oficiali chinezi să ofere informaţii.

“Văd în regiunea noastră în ce măsură sistemele democratice (…) pot fi manipulate, (iar) liderii politici pot fi (…) dirijaţi şi controlaţi, pot profita de generozitatea de care au fost copleşiţi”, a spus directorul ASIS, fără a se referi explicit la o anumită ţară.

Cu numai câteva săptămâni în urmă, Insulele Solomon au semnat un acord de securitate cu China, provocând îngrijorarea aliaţilor occidentali faţă de riscul de facilitare a prezenţei militare chineze în Pacific, reaminteşte Reuters.

Symon a subliniat amploarea implicaţiilor pentru naţiunea insulară şi pentru întreaga regiune: “Ceea ce se întâmplă acum este foarte important. Este foarte important pentru Australia, este foarte important pentru regiune şi cred că pentru mame şi pentru mulţi cetăţeni obişnuiţi din Insulele Solomon este foarte important”.

În publicul în faţa căruia şi-a ţinut discursul oficialul australian se afla şi omologul său britanic Richard Moore, directorul MI6 – serviciul de informaţii externe al Regatului Unit.

Acordul între Beijing şi Honiara a ajuns unul din subiectele campaniei electorale din Australia. Guvernul de la Canberra a fost nevoit să se apere de acuzaţia că a înregistrat un eşec major în politica externă.

Niciuna din părţi nu a făcut publice detalii despre pact, dar premierul Insulelor Solomon, Manasseh Sogavare, a declarat că este vorba inclusiv de asistenţă din partea poliţiei chineze pentru ordinea socială şi pentru protecţia infrastructurii chineze. China susţine că i s-a cerut să susţină menţinerea ordinii în insule şi să ajute în caz de dezastre naturale, prin ajutoare umanitare, şi că acordul nu reprezintă niciun pericol pentru alte ţări.

În 2003, la cererea premierului de atunci al Insulelor Solomon, Allan Kemakeza, Australia a condus o misiune de menţinere a păcii în insule care a durat un deceniu şi a contribuit la restabilirea securităţii după tulburări sociale. Symon a făcut atunci parte din delegaţia care s-a întâlnit cu Kemakeza pentru a obţine aprobarea misiunii; forţele internaţionale au fost desfăşurate sub comanda guvernului de la Honiara, iar unul din obiective a fost confiscarea armelor deţinute ilegal de populaţi şi reprimarea corupţiei.

Citeşte şi: Al treilea suspect în asasinarea preşedintelui haitian a fost arestat în SUA – Black News

După două decenii, şeful spionajului australian consideră că în insule are loc “o dinamică foarte diferită”. “Există presiuni, există oferte care provoacă îngrijorare”.

În ceea ce priveşte China, “monocultura forţată” din sistemul politic intern creează nemulţumiri, a adăugat Symon. “Încă nu ştim exact cum vor evolua lucrurile, dar vedem tot mai multe semnale din partea unor oficiali şi a unor persoane interesate de o relaţie – o îngrijorare reală privind cultura lor, lipsa de diversitate a culturii lor”, a explicat el.

Tags: australiaChinaPaul Symonspionaj
Categorii: Știrile zilei