Şeful Statului Major francez vorbeşte despre asasinarea lui Soleimani: ‘Nu a fost o idee bună!’

Publicat:

Puternicul general iranian Qassem Soleimani era ‘veritabil agitator’ în regiune, dar asasinarea sa de către americani în Irak ‘nu a fost o idee bună’, pentru că a contribuit la destabilizarea suplimentară a acestei ţări, a afirmat miercuri şeful Statului Major al armatei franceze, generalul François Lecointre, transmite AFP, potrivit agerpres.

La 3 ianuarie, SUA l-au ucis într-un atac cu dronă la Bagdad pe Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds a Gardienilor Revoluţiei iraniene şi arhitectul strategiei de influenţă regională a Teheranului.


Citeşte şi: Istoricul Lucian Boia, DECORAT de preşedintele Ungariei

‘Soleimani nu era un sfânt, era, foarte evident, un veritabil agitator şi un element de destabilizare foarte eficace al iranienilor’, dar ‘a merge să-l ucizi pe Soleimani pe terenul irakian mi se pare că nu a fost o idee bună’, a declarat generalul Lecointre, cu prilejul unei întâlniri cu Asociaţia jurnaliştilor din domeniul apărării (AJD).

‘Acest lucru slăbeşte poziţia Irakului şi, foarte clar, voinţa coaliţiei (internaţionale anti-Statul Islamic), a occidentalilor, este de a consolida Irakul, este de a-l ajuta să se reconstruiască ca un stat stabil şi suveran în regiune’, a mai spus el.

Întrebat despre riscul unor acţiuni din partea Hashd al-Shaabi, o coaliţie de paramilitari irakieni dominată de forţe pro-Iran şi integrată forţelor regulate irakiene, generalul francez a răspuns: ‘Suntem pe muchie de cuţit’.

Citeşte şi: Senatul american adoptă regulile procesului de destituire a lui Trump

‘Vom fi oare capabili să continuăm procesul de integrare (a lor) progresivă în armata irakiană – şi se lucrează în acest sens – sau, dimpotrivă, (Hashd al-Shaabi) va deveni mai făţiş un instrument de destabilizare în mâna Iranului? Nu ştiu să spun’, a admis responsabilul militar francez.

Parisul are desfăşuraţi 1.000 de militari în Orientul Mijlociu în cadrul operaţiunii Chammal, componenta franceză a operaţiunii internaţionale în Irak şi Siria.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; a fost detectată gripă aviară

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; animalele erau pozitive la gripă aviară Zeci de tigri şi lei în captivitate au...

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.