X

Şeful unui guvern regional german este ales pentru prima dată cu ajutorul voturilor extremei-drepte

Pentru prima dată în perioada postbelică, ministrul-preşedinte al unui land german, Turingia, a fost ales miercuri cu ajutorul voturilor extremei drepte, făcând astfel să cadă un tabu în politica Germaniei, evoluţia calificată de presa germană drept un ”cutremur politic”, scrie agerpres.

Candidatul partidului liberal FDP, Thomas Kemmerich, a fost ales de parlamentul regional al acestui land din estul Germaniei printr-o majoritate fragilă obţinută cu ajutorul voturilor aleşilor partidului anti-migranţi şi anti-elite Alternativa pentru Germania (AfD), în plus faţă de voturile membrilor Uniunii Creştin-Democrate (CDU) conduse de cancelarul Angela Merkel, informează agenţiile AFP, EFE şi DPA.

Citește și : Guvernul de la Sofia se clatină! Preşedintele bulgar îşi retrage sprijinul pentru cabinetul lui Boiko Borisov

Thomas Kemmerich l-a depăşit cu numai un vot pe actualul ministru-preşedinte al landului Turingia, Bodo Ramelow, membru al stângii radicale Die Linke şi susţinut de Partidul Social-Democrat (SPD) şi de Verzi. Bodo Ramelow a crezut că urma să fie reales la conducerea unui guvern minoritar de stânga, el mizând pe ideea că liberalii şi conservatorii nu vor accepta nicidecum o înţelegere cu extrema dreaptă.

Până în prezent partidele tradiţionale de dreapta sau de stânga germane au respins orice alianţă sau cooperare cu extrema dreaptă. Mai mult, au acceptat diverse alianţe între ele tocmai pentru a izola extrema dreaptă. Dar acum alegerea lui Kemmerich înseamnă în practică sfârşitul acestui cordon sanitar, conservatorii cancelarului Merkel şi liberalii regăsindu-se de facto aliaţi într-un guvern regional.

Citește și : Poliţia spaniolă A RUPT o reţea de fraudare a pensiilor! 11 suspecţi au fost arestaţi

Această ruptură, calificată de presa germană drept un ”cutremur politic”, este cu atât mai surprinzătoare cu cât se petrece într-o regiune unde AfD este condusă de aripa sa cea mai radicală.

Pe de altă parte, surpriza din Turingia este şi efectul rezultatelor recentelor alegeri regionale din acest land, încheiate fără un învingător clar, dar care au marcat o ascensiune a AfD.

Tags: AfDAngela MerkelCDUFDPgermaniaThomas KemmerichTuringia
Categorii: Diaspora