Șeful Wagner spune că nu există niciun semn că Ucraina ar renunţa şi cere mai mult sprijin de la Moscova

Publicat:

Evgheni Prigojin, şeful miliţiei ruseşti private Wagner, a declarat joi că forţele ucrainene nu au abandonat oraşul Bahmut, dar că, chiar dacă ar face-o, mercenarii săi ar avea nevoie de mai mult sprijin din partea armatei regulate ruse pentru a încerca să avanseze mai mult, relatează Reuters, scrie news.ro.  

Preşedintele Volodimir Zelenski a menţionat miercuri perspectiva unei retrageri din oraş, afirmând că Ucraina va lua deciziile “corespunzătoare” dacă forţele sale riscă să fie încercuite de trupele ruseşti.


Citește și: Desfăşurarea de arme nucleare ruseşti în Belarus răspunde extinderii NATO

Forţele Wagner sunt cele care conduc bătălia pentru oraş, care a devenit cea mai sângeroasă luptă din cele 13 luni de război, iar ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că o capturare a acestuia ar deschide câmpul de luptă şi ar permite Rusiei să avanseze mai mult în estul Ucrainei.

Însă Evgheni Prigojin, care a acuzat în ultimele luni conducerea militară rusă de ineficienţă până la limita trădării, a declarat că această perspective este încă îndepărtată. “Trebuie spus clar că inamicul nu pleacă nicăieri”, a declarat el pe canalul său Telegram.

Şeful Wagner spune că trupele ucrainene au organizat o apărare solidă în interiorul oraşului, în special de-a lungul liniilor de cale ferată şi în clădirile înalte din vestul oraşului, şi că, dacă se vor retrage, vor ocupa noi poziţii la periferie şi în Ceasiv Iar, la vest. “De aceea, după părerea mea, deocamdată nu se vorbeşte despre nicio ofensivă (rusă)”, a punctat Prigojin.

El a mai spus că nu este încă mulţumit de sprijinul pe care îl primeşte din partea forţelor principale ale Rusiei, inclusiv cele care atacă zonele adiacente ale frontului.

Totodată, el a criticat din nou conducerea militară pentru cele trei probleme pe care le reproşează de mult timp – protecţia flancurilor, structura de comandă şi aprovizionarea cu muniţie.

“Prima chestiune este să ne asigurăm că flancurile noastre sunt bine protejate (asta cu semnul exclamării mare)”, a spus el. “A doua este să ne asigurăm că avem un comandament organizat corespunzător”, a continuat Prigojin.

El a spus că a trecut mult timp de când nu l-a mai văzut pe generalul Serghei Surovikin, un apropiat al său, care timp de câteva luni a comandat campania Rusiei în Ucraina înainte ca şeful Statului Major General, generalul Valeri Gherasimov, să primească comanda operaţională generală. “Nu ştiu ce pune la cale”, a menţionat Prigojin.

“Şi, în al treilea rând, este vorba de muniţie (un alt semn de exclamare)”, a adăugat el, după ce anterior acuzase de mai multe ori Moscova că şi-a lăsat forţele fără muniţie.

Citește și: Rusia sugerează excluderea rolului de mediator al Chinei, în contextul vizitei lui Macron

Utilizarea intensă de către Prigojin a reţelelor sociale pentru a se promova, pe sine şi compania sa de mercenari, şi pentru a critica instituţia militară rusă a dus la speculaţii – pe care el le-a negat – că ar avea ambiţii politice.

Tensiunile cu Moscova păreau însă să se fi diminuat, după ce reprezentantului său i-a fost refuzat în mod evident accesul în sediul central al campaniei ruse din Ucraina, în urmă cu o lună.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina...

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu ‘capitulare’ Kievului

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu 'capitulare' Kievului Rusia este gata să ia în considerare...

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava Un atac cu rachete al forţelor armate ruse...

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO În timp ce războiul continuă, Ucraina pare tot mai departe de a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.