X

Şeful Wagner susţine că oamenii săi controlează ‘circa 70%’ din Bahmut

Şeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat lui că oamenii săi controlează “circa 70%” din oraşul Bahmut din estul Ucrainei, scena unor lupte violente din vara anului trecut, informează AFP, potrivit agerpres

“La ora actuală, unităţile Wagner controlează circa 70% din Bahmut şi îşi continuă ofensiva pentru eliberarea lui completă”, a afirmat Prigojin într-o scrisoare adresată ministrului apărării rus Serghei Şoigu şi postată de serviciul său de presă pe Telegram.

Citește și : Putin elogiază relaţiile ruso-chineze şi dorinţa Beijingului de a juca un rol constructiv în criza ucraineană

Aceste declaraţii nu au putut fi verificate din sursă independentă.

Prigojin a mai spus că se aşteaptă la o contraofensivă a forţelor ucrainene la sfârşitul lui martie-începutul lui aprilie, menită, potrivit lui, “să decupleze unităţile Wagner de forţele principale ale armatei ruse”.

El i-a cerut lui Şoigu “să ia măsuri” pentru a împiedica producerea acestei situaţii.

Evgheni Prigojin este în conflict deschis cu ierarhia militară rusă, pe care el o acuză că nu livrează cu bună ştiinţă suficiente muniţii oamenilor săi şi l-a criticat de mai multe ori public pe Şoigu.

Oraş ce avea circa 70.000 de locuitori înainte de război, Bahmut a devenit, din cauza duratei bătăliei şi pierderilor grele suferite de ambele părţi, simbolul luptei între ruşi şi ucraineni pentru controlul regiunii industriale Donbas.

Citește și : Netanyahu face un pas înapoi şi atenuează planul de reformă a justiţiei

Trupele ruse au avansat în ultimele săptămâni în nordul şi sudul oraşului, tăind mai multe drumuri de aprovizionare ucrainene şi cucerind partea estică a oraşului.

În pofida pericolului unei încercuiri şi a importanţei strategice contestate a oraşului, responsabilii ucraineni au confirmat intenţia lor de a continua să apere Bahmut cât de mult timp va fi posibil.

Tags: BahmutDonbasEvgheni PrigojinSerghei ŞoiguWagner
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina