X

Șefului Delagaţiei Europene la Chișinău: Este important să fie finalizat raportul, pentru ca UE să poată evalua Moldova

În decembrie, Consiliul UE se va întruni pentru a decide care sunt următorii pași în relația Moldova – Uniunea Europeană.Conform şefului Delagaţiei Europene în ţara noastră, Janis Mazeiks, există progrese semnificative, însă deocamdată este devreme de făcut anumite prognoze.

Oficialul a precizat,  în cadrul unui interviu acordat pentru Radio Chișinău, că dintre cele nouă condiționalități impuse de UE pentru aderare, Moldova a îndeplinit trei, în cazul altor trei a înregistrat progrese semnificative, iar despre ultimele trei spune că „există ceva progrese”, potrivit Realitatea.md.

Citește și : Șeful Termoelectrica, despre faptul că ar fi omul Kremlinului: Mă face puțin să zâmbesc

Mazeiks mai afirmă că actualmente este important să fie finalizat raportul, pentru ca UE să poată evalua Moldova.

„La fel de important este ce se va întâmpla în luna decembrie, deoarece atunci șefii statelor europene și guvernele se vor întruni în format de consiliu pentru a discuta următorii pași.

Acest lucru va fi influențat de raportul de progres publicat în octombrie, dar este vorba, inclusiv, despre aspecte politice.

Șefii de state și guverne vor ține cont de contextul mai detaliat, la perspectivele Republicii Moldova, la ceea cum văd ei perspectiva în legătură cu Ucraina și Georgia. Sunt foarte multe  elemente ce vor fi luate în considerație. Din acest motiv, nu vă pot spune care va fi decizia.

Ceea ce văd eu, este că partea moldovenească a depus tot efortul, pentru a obține un rezultat cât mai bun posibil. Să sperăm că negocierile vor începe în rezultatul deciziei Consiliului”, afirmă Mazeiks.

Citește și : LOVITURĂ de TEATRU! Un general ucrainean a fost condamnat pentru înaltă trădare

Diplomatul a ezitat să spună dacă Moldova ar putea deschide negocierile de aderare înaintea Ucrainei, dar a menționat că este important inclusiv contextul politic, iar liderii din UE urmează să decidă cum să „trateze corect” cele două state, dar și Georgia, care în vara anului 2022 a obținut recunoașterea cursului său european.

Tags: Janis MazeiksMoldovaUEuniunea europeana
Categorii: Știrile zileiU.E.