X

Selahattin Demirtas şi alţi 107 inculpaţi sunt judecaţi la Ankara pentru protestele legate de conflictul din Siria

La Ankara a început luni procesul în care liderul pro-kurd Selahattin Demirtas şi alţi 107 inculpaţi sunt judecaţi pentru protestele violente desfăşurate în 2014 în legătură cu conflictul din Siria, transmite dpa, potrivit agerpres.

Pe lângă Selahattin Demirtas, fostul co-preşedinte încarcerat al Partidului Democrat al Poporului (HDP), printre inculpaţi se află alţi câţiva membri şi ex-deputaţi ai acestei formaţiuni.

Citeşte şi: UE îşi deschide porţile pentru americanii vaccinaţi – Black News

Acuzaţiile sunt legate de revoltele petrecute între 6-8 octombrie 2014, când protestatari au invadat străzile localităţilor din sud-estul ţării, majoritar kurd, acuzând armata Turciei că asista pasiv la asediul jihadiştilor Statului Islamic asupra oraşului Kobane, o enclavă kurdă din nordul Siriei.

Guvernul acuză HDP de incitare la aceste proteste, în care şi-au pierdut viaţa 37 de oameni, conform rechizitoriului citat de Anadolu.

Acuzaţiile se referă la ‘subminarea unităţii şi integrităţii teritoriale a statului’, omor, tentativă de omor, incendierea drapelului naţional şi jaf.

Potrivit Anadolu, 28 de inculpaţi se află în arest.

Selahattin Demirtas, ex-deputat şi fost candidat la preşedinţie, este în detenţie preventivă din noiembrie 2016, pentru mai multe acuzaţii legate de terorism.

În decembrie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut eliberarea imediată a lui Demirtas, constatând că acestuia i-au fost încălcate drepturile la libertate şi la liberă exprimare.

Organizaţii internaţionale de apărare a drepturilor omului afirmă că Demirtas şi alţi politicieni kurzi sunt ţinte ale regimului din cauza opoziţiei lor politice la preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Citeşte şi: RENUNŢAŢI la distanțarea socială în iunie pentru a oferi oamenilor control asupra vieții lor, cer oamenii de știință – Black News

Erdogan a condamnat decizia CEDO, spunând că aceasta trebuie să ştie că ‘apără un terorist’, şi numindu-l pe Demirtas o ‘persoană care, sub masca unui politician, are pe mâini sângele a mii de persoane nevinovate’.

Guvernul acuză HDP – un partid politic legal – de legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), desemnat ca organizaţie teroristă.

Tags: ankaraCEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului)KobanePartidul Democrat al Popoarelor (HDP)Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK)Recep Tayyip ErdoganSelahattin Demirtassiriaturcia
Categorii: Sinteze