X

Semnale GPS bruiate în timpul recentelor manevre NATO: Norvegia atribuie Rusiei responsabilitatea

Norvegia a desemnat marţi Rusia ca fiind responsabilă de bruierea semnalelor GPS în Marele Nord în timpul recentelor manevre ample ale NATO în această ţară scandinavă, informează AFP, potrivit Agerpres.

‘Ştim că bruiajul a fost observat între 19 octombrie şi 7 noiembrie şi provenea de la forţele terestre ruseşti din (peninsula) Kola’, o regiune din nord-vestul Rusiei, situată în apropiere de Norvegia, a anunţat Ministerul Apărării norvegian.

Citește și : Udrea şi Bica au făcut recurs la Tribunalul Constituţional din Costa Rica

‘Urmărim îndeaproape situaţia în comun cu autorităţile competente’, a adăugat ministerul într-un email trimis AFP, în care confirmă informaţia difuzată anterior de agenţia de presă norvegiană NTB.

Premierul finlandez Juha Sipilä evocase duminică bruiajul ‘aproape sigur deliberat’ al sistemului de geolocaţie care a perturbat zborurile comerciale. Într-un mod mai puţin direct, el sugerase că este vorba de Rusia, apreciind că este ‘posibil’ ca ea să fie implicată.

Moscova a respins luni aceste acuzaţii, catalogându-le ca fiind ‘fără fundament’.

Bruiajul semnalelor GPS în Marele Nord coincid în mare măsură cu exerciţiul ‘ Trident Juncture 18’, care s-a desfăşurat în Norvegia, la mai multe sute de kilometri de graniţa ruso-norvegiană, între 25 octombrie şi 7 noiembrie.

Rusia a promis în prealabil o ‘ripostă’ la derularea acestor manevre pe care NATO le-a prezentat ca defensive, dar pe care ea le-a catalogat drept ‘antiruseşti’.

Autorităţile aviaţiei civile din Finlanda şi Norvegia au fost nevoite să lanseze apeluri la prudenţă către transportatori, subliniind că semnalele GPS din Laponia, regiunea cea mai nordică din Finlanda, sunt instabile.

Citește și : Manifestaţii ale jurnaliștilor italieni după atacurile politice ale M5S

În 2017, Norvegia remarcase astfel de incidente în nord, în timpul manevrelor militare ruseşti Zapad.

‘Ministerul de Externe a ridicat de nenumărate ori în trecut această problemă în faţa autorităţilor ruse’, a amintit instituţia de apărare a Norvegiei, potrivit AFP.

Tags: GPSMarele NordNATONorvegiarusiasemnale
Categorii: Diaspora