X

Senatorii cehi solicită investigarea bisericilor ortodoxe pentru legăturile lor cu Kremlinul

Senatorii cehi solicită investigarea bisericilor ortodoxe pentru legăturile lor cu Kremlinul

Comisia de Securitate a Senatului ceh i-a cerut guvernului de la Praga să investigheze posibila utilizare ilegală a bisericilor ortodoxe din Cehia în operațiuni rusești de influență și recomandă eliminarea acestora din rândul cultelor recunoscute formal în cazul în care se va descoperi vreo încălcare a legii.

Biserica Ortodoxă Rusă din Cehia constituie un apendice al Patriarhatului de la Moscova, strâns legat de statul rus și condus de patriarhul Kirill, care face obiectul unor sancțiuni impuse de Praga pentru sprijinul public acordat de el războiului Rusiei din Ucraina, scrie EURACTIV, potrivit stiripesurse.ro.

Senatorii cehi solicită investigarea bisericilor ortodoxe pentru legăturile lor cu Kremlinul

Luna aceasta Cehia l-a expulzat pe clericul rus ortodox Nikolai Lișcenko, acuzat de înființarea unor structuri de influență pentru promovarea intereselor Rusiei pe teritoriul UE.

Citeşte şi: Vlad Filat se retrage din cursa alegerilor prezidenţiale – Stiripesurse.md

Comisia senatorială a recomandat din propria-i inițiativă ca serviciile secrete ale țării să fie însărcinate cu investigarea acestei amenințări, iar pe ministrul ceh al culturii, Martin Baxa (ODS [partid conservator – n.trad.], ECR), l-a îndemnat să ancheteze Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Ortodoxă din Ținuturile Cehe. Iar dacă se va constata că cele două culte operează în afara legii, Baxa ar trebui să ia în calcul măsura eliminării lor din registrul cultelor recunoscute.

„Nu trebuie să se abuzeze de libertatea religioasă și libertatea asocierii în favoarea influenței ilegitime a unei puteri străine ostile”, a declarat președintele Comisiei, Pavel Fischer (senator independent), recomandându-i guvernului să abordeze cu mare atenție subiectul, dat fiind că privește riscuri la adresa securității naționale.

Senatorii cehi solicită investigarea bisericilor ortodoxe pentru legăturile lor cu Kremlinul

Ministerul culturii a mai analizat o dată oportunitatea revocării recunoașterii oficiale a celor două culte, după invadarea Ucrainei de către Rusia, dar la acea dată nu a găsit motive să o facă. Între timp au avut loc unele evoluții care i-au stârnit îngrijorarea Comisiei.

„Eu nu consider că Biserica Ortodoxă Rusă care ține de Patriarhatul Moscovei este o biserică, iar pe reprezentanții ei nu-i consider clerici. Aceasta e parte integrală a mașinăriei de represiune a Kremlinului care e implicată în operațiunile de influență ale Rusiei. Și astfel ar și trebui ei să fie tratați, nu numai în Cehia, ci și pe cuprinsul întregii Europe”, îi declara presei la mijlocul lui august ministrul ceh de externe Jan Lipavsky (Partidul Pirat, Verzi/EFA), cu ocazia expulzării lui Lișcenko.

Comisia a subliniat de asemenea și influența tot mai mare pe care o au anumiți indivizi cu legături cu Rusia din cadrul Bisericii Ortodoxe din Ținuturile Cehe.

Senatorii cehi solicită investigarea bisericilor ortodoxe pentru legăturile lor cu Kremlinul

Acest cult e teoretic independent de Biserica Ortodoxă Rusă și e al doilea ca mărime din țară dintre cultele ortodoxe, în principal datorită imigranților ucraineni.

Dacă Biserica Ortodoxă Rusă nu a reacționat deloc la propunerea Comisiei, Biserica Ortodoxă din Ținuturile Cehe a protestat energic.

„Obiectăm ferm contra denigrării fără precedent a bisericii noastre de către politicieni și funcționari ministeriali și contra eforturilor lor de a ne manipula biserica pentru a o aduce la obediență ideologică”, a declarat purtătorul de cuvânt al cultului, Tomáš Jarolím, care a precizat că acesta va încerca să supună chestiunea dezbaterii Consiliului Ecumenic, un ONG al cultelor creștine care operează în Cehia.

Preocuparea Cehiei reflectă eforturile tot mai mari ale europenilor de a-i reduce influența Rusiei, ilustrate cel mai recent de legea ucraineană care interzice explicit funcționarea Bisericii Ortodoxe Ruse pe teritoriul țării.

Tags: bisericaBiserica Ortodoxă RusăcehiamoscovaNikolai LișcenkoPragarusia
Externe