X

Senatorii democraţi americani prezintă o nouă variantă a legii de reformă electorală

Senatorii democraţi americani au prezentat marţi o nouă variantă a legii de reformă electorală ce constituie o prioritate pentru preşedintele Joe Biden, în contextul în care parlamentele mai multor state controlate de republicani impun restricţii în ce priveşte procesul de vot, relatează Reuters, potrivit agerpres

Proiectul introdus de senatoarea Amy Klobuchar şi alţi şapte democraţi, inclusiv moderaţi ca Joe Manchin, vizează stabilirea de standarde naţionale pentru statele americane în organizarea alegerilor.

Citește și : Carantină PRELUNGITĂ la Canberra

Potrivit democraţilor, legea, denumită “Legea libertăţii de vot”, va garanta că toţi alegătorii înscrişi pot solicita să voteze prin corespondenţă, urmând să li se asigure un interval de minim 15 zile de vot anticipat. Proiectul le permite totodată alegătorilor să se înscrie la vot inclusiv în ziua alegerilor.

“După alegerile din 2020, la care au votat mai mulţi americani decât oricând, am fost martorii unor atacuri fără precedent asupra democraţiei noastre, în state din întreaga ţară”, susţin democraţii într-un comunicat.

Dar, cum republicanii îi acuză la rândul lor pe democraţi că vor să “acapareze puterea” lipsind statele de capacitatea de a-şi stabili propriile reguli de votare, legea va determina o bătălie dură în Senatul divizat practic între cele două formaţiuni politice.

În iunie, cei 50 de senatori republicani s-au unit pentru a bloca un proiect şi mai ambiţios. Regulamentul de funcţionare al Senatului prevede că este nevoie de minim 60 de voturi din partea celor 100 de senatori pentru adoptarea majorităţii legilor.

Liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer, a afirmat luni că votul asupra noului proiect de reformă electorală ar putea avea loc săptămâna viitoare.

Proiectul mai vizează să reducă posibilităţile statelor de a modela circumscripţiile în mod partizan şi să ridice secretul care planează asupra unora din contribuţiile de campanie.

Democraţii acuză statele controlate de republicani că vor să impună noi reguli de vot pentru a descuraja participarea la vot, mai ales în rândurile alegătorilor de culoare, hispanici şi tineri, dintre care mulţi înclină către democraţi.

Eforturile republicane în acest sens s-au intensificat semnificativ în urma alegerilor prezidenţiale din noiembrie anul trecut, în urma cărora fostul preşedinte republican Donald Trump a susţinut că a fost victima unor ample fraude, alegaţie respinsă de mai multe instanţe şi chiar de Departamentul Justiţiei din propria administraţie.

Citește și : Prinţul Harry şi Jill Biden au adus un omagiu răniţilor de război americani

La alegerile de la jumătatea mandatului, prevăzute pentru 8 noiembrie 2022, americanii sunt chemaţi să decidă dacă Senatul şi Camera Reprezentanţilor vor rămâne sub control democrat sau vor trece sub control republican. Democraţii deţin în prezent o foarte strânsă majoritate în Congres.

Săptămâna trecută, Texasul s-a alăturat listei de state care au stabilit noi restricţii electorale, denunţate de Joe Biden drept un “atac total” asupra democraţiei americane. Noile reguli îngreunează procedura votului prin corespondenţă şi impune noi cerinţe de identificare în acest sens, care, potrivit guvernatorului texan Greg Abbott, vor “face mai dificilă frauda la urne”.

Tags: Amy KlobucharChuck SchumerJoe Bidensenatvot
Categorii: Știrile zilei