X

Senatul american va vota pentru aleasa lui Trump la Curtea Supremă

Senatul Statelor Unite se va pronunţa luni, 26 octombrie, cu opt zile înainte de alegerile prezidenţiale, asupra candidaturii judecătoarei Amy Coney Barrett nominalizată de Donald Trump la Curtea Supremă, a anunţat marţi şeful camerei superioare a Congresului, informează France Presse, potrivit agerpres.

“Vom vota lunea viitoare pentru confirmarea judecătoarei Barrett”, a declarat senatorul republican Mitch McConnell într-un riefing de presă. “Aceasta va fi o altă realizare majoră în efortul nostru de a numi bărbaţi şi femei în tribunalele federale care cred în noţiunea că sarcina lor ca judecători este să respecte legea”, a adăugat el.

Citeşte şi: Preşedintele Bulgariei se autoizolează în aşteptarea unui test de coronavirus

Magistrat conservator, Barrett, în vârstă de 48 de ani, a fost numită pe 26 septembrie de preşedintele republican pentru a-i succeda judecătoarei progresiste şi feministe Ruth Bader Ginsburg, decedată pe 18 septembrie.

În ciuda opoziţiei democraţilor care doreau să aştepte verdictul urnelor, Donald Trump şi aliaţii săi republicani au făcut un marş forţat pentru a obţine aprobarea Senatului – obligatorie conform Constituţiei – înainte de scrutinul din 3 noiembrie.

Judecătoarea Barrett a fost audiată timp de trei zile săptămâna trecută de comisia juridică a Senatului.

Această strălucită avocată, care a venit cu şase dintre cei şapte copii ai săi, a recunoscut că religia – Barrett fiind catolică – joacă un rol important în viaţa ei, dar a promis că activitatea sa de judecător nu va fi afectată de convingerile ei religioase.

Cu toate acestea, la întrebările senatorilor, ea a refuzat să-şi dezvăluie opiniile asupra unor subiecte fierbinţi, cum ar fi dreptul la avort.

Citeşte şi: Pandemia grăbeşte transferul muncii de la oameni la roboţi

Comisia juridică urmează să se întrunească joi pentru un prim vot procedural ce va permite începerea dezbaterilor în plen vineri. Mai mulţi paşi vor fi necesari înainte de a trece la votul final, care va avea loc luni, 26 octombrie.

Ţinând cont că republicanii deţin majoritatea în Senat (53 de mandate din 100) şi în pofida dezertării anunţate a doi senatori republicani, este aproape sigur că judecătoarea Barrett că va fi confirmată.

Tags: Amy Coney BarrettCurtea SupremăDonald TrumpMitch McConnellRuth Bader GinsburgsenatSUA
Categorii: Știrile zilei