Senatul australian deschide calea pentru un referendum istoric, menit să dea o ”voce” aborigenilor în parlament

Publicat:

Senatul australian a aprobat luni organizarea unui referendum istoric menit să dea o “voce” aborigenilor în parlament, un proiect care dezbină această ţară, informează AFP, potrivit agerpres.

Această lege, aprobată cu 52 de voturi ”pentru” şi 19 ”împotrivă”, îi va permite prim-ministrului laburist Anthony Albanese să fixeze în viitorul apropiat o dată pentru referendumul ce vizează revizuirea Constituţiei.


Citeşte şi: Ucraina: Condamnarea unui judecător pentru corupție pe fundalul unei lupte între facțiunile politice – Black News

Guvernul lui Albanese consideră că australienii au posibilitatea de a depăşi secole de nedreptate la adresa aborigenilor şi de a le da o voce în procesul decizional.

Referendumul va fi un moment decisiv pentru această ţară, apreciază ministrul pentru australienii autohtoni, Linda Burney, o conducătoare aborigenă. “Mă simt foarte emoţionată”, a declarat ea la canalul ABC.

Dacă proiectul de lege va fi adoptat, aborigenii australieni, ai căror strămoşi trăiau pe continent de cel puţin 60.000 de ani, vor fi recunoscuţi pentru prima dată în Constituţie şi vor avea dreptul să fie consultaţi de guvern cu privire la legile ce au impact asupra comunităţilor lor.

“Este vorba de identitatea noastră în calitate de naţiune”, a declarat Albanese, care a salutat adoptarea proiectului în Senat. “Astăzi, Senatul nostru a declarat ‘da’ pentru organizarea unui referendum. Acum, poporul australian va avea posibilitatea de a spune ‘da’ reconcilierii şi ‘da’ recunoaşterii constituţionale a popoarelor Primelor Naţiuni”, a adăugat politicianul laburist.

Susţinătorii referendumului vor ca cele circa 900.000 de persoane ce se identifică drept aborigeni, din totalul celor aproximativ 25 de milioane de locuitori ai Australiei, să fie reprezentanţi prin intermediul unui organism consultativ în parlament.

Însă dezbaterea privind o “Voce în Parlament” a devenit din ce în ce mai înverşunată, liderul opoziţiei conservatoare, Peter Dutton, denunţând o divizare a ţării pe criterii rasiale.

“Aceasta va genera un efect orwellian în care toţi australienii sunt egali, dar în care unii australieni sunt mai egali ca alţii”, declarase el la începutul anului.

Citeşte şi: Putin vrea să câştige timp în Ucraina şi speră la realegerea lui Trump în SUA – Black News

De altfel, proiectul nu se bucură de unanimitate nici în rândul aborigenilor. Pentru senatoarea independentă Lidia Thorpe, eminentă militantă autohtonă, este vorba doar de crearea unui “organ consultativ neputincios”. “Despre asta e vorba: să fie calmat sentimentul de vinovăţie al albilor în această ţară”, a deplâns ea luni.

Timp de peste un secol, aborigenii nu au fost consideraţi cetăţeni cu drepturi depline şi, chiar dacă drepturile lor sunt deja înscrise în lege, profunde inegalităţi subzistă. Această minoritate se confruntă cu condiţii de viaţă tot mai dificile, cu acces redus la îngrijiri medicale şi la educaţie, cu o speranţă de viaţă mai scăzută, salarii mai mici şi o rată de încarcerare mai mare. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

H&M va elimina treptat utilizarea de puf şi pene în îmbrăcămintea pe care o comercializează, urmând a le folosi doar dacă au fost reciclate

H&M va elimina treptat utilizarea de puf şi pene în îmbrăcămintea pe care o comercializează, urmând a le folosi doar dacă au fost reciclate Retailerul...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

Sondaj – Kamala Harris şi Donald Trump stagnează în intenţiile de vot, cu o lună înainte de alegeri

Sondaj - Kamala Harris şi Donald Trump stagnează în intenţiile de vot, cu o lună înainte de alegeri Cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.