X

Senatul francez aprobă reconstrucţia Catedralei Notre-Dame

Senatul din Franţa a adoptat luni seară, după o lungă dezbatere, un proiect de lege care aprobă reconstrucţia Catedralei Notre-Dame din Paris, după incendiul de luna trecută care i-a distrus acoperişul şi fleşa, relatează AFP şi DPA, potrivit agerpres.

Proiectul de lege, care cere o reconstrucţie rapidă a acestui edificiu-emblemă, a fost aprobat de Adunarea Naţională, camera inferioară a Parlamentului, la începutul acestei luni.

Citeşte şi: Atac cu cuţitul în Japonia: 2 morţi şi 16 răniţi, majoritatea copii – FOTO/VIDEO

Textul include excepţii controversate la regulile privind mediul şi patrimoniul, dar şi excepţii la procesul de licitaţie publică pentru contractori.

Într-un comunicat transmis luni seară, Senatul a precizat doar că a adoptat “cu modificări” proiectul de lege venit de la Adunarea Naţională, fără a intra în detalii.

Conform unui sondaj de opinie făcut public în aprilie, majoritatea respondenţilor vor ca Notre-Dame să fie reconstruită aşa cum a fost înainte de incendiu.

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat o competiţie internă despre care spune că ar putea duce la înlocuirea fleşei distruse cu “o declaraţie de arhitectură contemporană”.

Citeşte şi: Volodimir Zelenski se duce pe linia frontului din estul Ucrainei

Fleşa, care se înălţa la 93 de metri deasupra transeptului central al catedralei, era opera restauratorului Eugene Viollet le Duc din secolul al XIX-lea. Fleşa iniţială, care data din perioada medievală, a fost demolată în secolul al XVIII-lea.

Macron vrea ca lucrările de restaurare să fie finalizate în cinci ani, deşi unii experţi au spus că acest calendar este prea ambiţios.

Tags: Catedrala Notre-Damefrantaparissenat
Categorii: Diaspora