X

Senatul spaniol ar putea impune ADMINISTRAREA directă a Cataloniei

Senatul spaniol ar putea supune la vot în decurs de o săptămână măsurile privind impunerea administrării directe a Cataloniei ca răspuns la demersurile pentru secesiunea regiunii, a anunţat vineri o purtătoare de cuvânt a camerei superioare a parlamentului spaniol, potrivit Reuters, potrivit agerpres.

Senatul trebuie să creeze mai întâi o comisie pentru a dezbate măsurile respective, care nu au mai fost utilizate până acum. Această comisie se va întruni probabil luni, 23 octombrie. Ulterior, liderul catalan Carles Puigdemont va avea ocazia de a răspunde.

Plenul Senatului spaniol, unde Partidul Popular deţine o majoritate, va supune apoi la vot măsurile, ceea ce s-ar putea întâmpla pe 27 octombrie.

Citeşte şi: Guvernul central de la Madrid anunţă ALEGERI regionale în Catalonia

Până atunci, însă, premierul spaniol Mariano Rajoy va prezida sâmbătă o reuniune specială a guvernului de la Madrid pentru a declanşa procesul de suspendare a autonomiei Cataloniei, după ce liderul executivului catalan Carles Puigdemont a refuzat să renunţe în mod oficial la campania pentru secesiunea regiunii.

Guvernul spaniol anunţase joi că va continua procedura de suspendare a autonomiei Cataloniei, estimând că liderul separatist nu a reinstalat ordinea în regiune, ci a agravat şi mai mult o criză care ameninţă stabilitatea Spaniei.

La 1 octombrie, în ciuda interdicţiei justiţiei, în Catalonia a avut loc un referendum privind autodeterminarea. Potrivit datelor guvernului catalan, care nu au putut fi verificate în lipsa unei comisii electorale independente, 90% dintre cei care au votat au spus ‘da’ independenţei Cataloniei, însă rata prezenţei la vot a fost de numai 43%. 

Tags: Carles PuigdemontcataloniamadridMariano RajoyPartidul Popularspania
Categorii: DiasporaȘtirile zilei