Senegal : Cea de a 13-a ediţie a Dak’Art și-a deschis porțile

Publicat:

Cea de a 13-a ediţie a Dak’Art, una dintre cele mai importante manifestări ale artei africane contemporane, organizată o dată la doi ani în Senegal, a început joi şi va reuni câteva sute de artişti şi profesionişti ai artelor timp de o lună, relatează AFP, potrivit agerpres.

Expoziţia internaţională “Une Nouvelle Humanité” va găzdui operele unui număr de 75 de artişti veniţi din 33 de ţări. Ea are drept temă “l’Heure rouge” (Ora roşie – n.r.), expresie desprinsă dintr-o piesă a lui Aimé Césaire, “Et les chiens se taisaient”, care vorbeşte despre emancipare şi libertate.


Citește și : Donald Trump afirmă că au fost stabilite data şi locul unde se va întâlni cu Kim Jong Un

Festivalul, care se va derula până la 2 iunie, va fi punctat de întâlniri şi discuţii pe tema artei contemporane africane, de manifestări pentru tineret şi de un număr foarte mare de vernisaje.

“Să facem din Dakar o capitală strategică a reflecţiilor şi de dezvoltare a producţiilor artistice de pe continent. Să amorsăm împreună un nou punct de cotitură a istoriei noastre”, a declarat cu prilejul ceremoniei de deschidere de la Grand Theatre din Dakar preşedintele comitetului de orientare a Bienalei, Baidy Agne.

“Ora roşie este percepută ca un moment de realizare, un moment de trezire. Africa o cere, o Africă nouă”, a adăugat el.

Tunisia şi Ruanda sunt ţările invitate de onoare la festivalul “In” de la această ediţie. Festivalul “Off” va găzdui, la rândul său, circa 300 de evenimente în numeroase locuri din Dakar (galerii, spaţii publice, hoteluri) şi în întreaga ţară.

Dacă deja a reuşit să-şi facă o reputaţie în catalogurile de vânzări la licitaţie şi în galeriile din ţările bogate, arta contemporană africană are dificultăţi în a-şi găsi locul în rândul colecţionarilor şi a publicului de pe continentul său de origine, comentează AFP.

Preşedintele senegalez Macky Sall a făcut aluzie la acest lucru în discursul susţinut joi, la deschiderea bienalei. “Vizibilitatea creaţiei contemporane s-a ameliorat în ceea ce priveşte indicatori precum cifra de afaceri, preţul mediu al unei opere, numărul de expoziţii, nivelul de recunoaştere”, a spus el.

Cel care foarte probabil va candida la un al doilea mandat la alegerile prezidenţiale din februarie 2019, Macky Sall a anunţat că ajutorul de stat pentru Dak’Art a crescut de la 500 de milioane la un miliard de franci CFA, respectiv de la 750.000 de euro, la 1,5 milioane de euro.

Prima ediţie a Dak’Art a fost organizată în 1992, după o întâlnire dedicată cu doi ani înainte literelor.

Citește și Spania : Parlamentul regional catalan a votat legea care permite alegerea preşedintelui regional în absenţă

Ediţia din 2018 va prilejui şi un omagiu pentru una dintre cele mai mari figuri ale artei senegaleze, sculptorul Ousmane Sow, decedat la vârsta de 81 de ani, în decembrie 2016.

Casa artistului cunoscut pentru sculpturile sale monumentale de războinici care au făcut înconjurul lumii, situată într-o suburbie din Dakar, va fi deschisă publicului începând de sâmbătă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Aude Hesbert, numită directoare a Festivalului de Film American de la Deauville

Aude Hesbert, numită directoare a Festivalului de Film American de la Deauville Aude Hesbert a fost numită luni directoare a Festivalului de Film American de...

O țestoasă a provocat întârzieri ale trenurilor în Anglia, după ce s-a urcat încet pe șine

O țestoasă a provocat întârzieri ale trenurilor în Anglia, după ce s-a urcat încet pe șine O țestoasă a provocat întârzieri ale trenurilor în Anglia,...

Un bărbat, rănit grav de un rechin pe coasta de est a Australiei

Un bărbat, rănit grav de un rechin pe coasta de est a Australiei Un bărbat a fost rănit grav marţi după ce a fost atacat...

Rechinii din apele de coastă ale Braziliei conțin urme de cocaină în organism

Rechinii din apele de coastă ale Braziliei conțin urme de cocaină în organism Rechinii din apele de coastă ale Braziliei conțin urme de cocaină în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.