Senegal : Parteneriatul Mondial pentru Educaţie va primi un stimulent în valoare de 3,1 miliarde de dolari

Publicat:

Comunitatea internaţională s-a angajat vineri la Dakar, capitala Senegalului, să impulsioneze încă o dată ajutorul financiar destinat facilitării accesului copiilor la educaţie, în special în Africa. Iniţiativa a fost salutată de cântăreaţa Rihanna şi de preşedintele francez Emmanuel Macron, informează AFP.

Parteneriatul Mondial pentru Educaţie (PME) este pe cale de a primi un stimulent în valoare de 3,1 miliarde de dolari, au anunţat reprezentanţii Franţei, care coprezidează alături de Senegal o reuniune internaţională cu scopul de a asigura finanţarea acestui fond, conform agerpres.


Punct central de pe agenda primei zile a vizitei în Senegal a preşedintelui Macron, această conferinţă de presă a reunit zeci de şefi ai unor state africane, dar şi reprezentanţi ai unor donatori importanţi.

Citește și : Italia : Un bărbat a deschis focul asupra trecătorilor la Macerata

Ei s-au angajat să îşi crească donaţiile în beneficiul PME, un program ce vizează reducerea numărului de copii neşcolarizaţi din ţările mai puţin avansate, estimat la 264 de milioane.

Emmanuel Macron a anunţat o creştere a angajamentelor franceze în cadrul acestui program, care vor ajunge la 200 de milioane de euro. În perioada 2014-2017, finanţarea franceză a fost de 17 milioane de dolari. Franţa a devenit al patrulea donator al PME, în urma Marii Britanii (417 milioane de euro), UE (400 milioane de euro) şi Norvegia (260 milioane de euro).

Contribuţia Franţei este foarte apropiată de suma indicată de cântăreaţa Rihanna, ambasador oficial al PME, care a adresat Parisului o veritabilă provocare pe Twitter, îndemnându-l să îşi crească aportul financiar la 250 de milioane de euro.

Cântăreaţa R&B a salutat “progresele uriaşe” obţinute la Dakar. “Este vorba despre o luptă pentru care nu vom înceta niciodată se ne batem, până când fiecare băiat şi fiecare fată vor avea acces la educaţie”, a promis Rihanna, înainte de a-i saluta – uneori sărutându-i – pe şefii de state prezenţi la eveniment.

Totalul donaţiilor anunţate reprezintă 2,7 miliarde de dolari, însă mai multe ţări, inclusiv Germania şi Olanda, urmează să îşi anunţe mai târziu contribuţiile. Astfel, PME are toate şansele să îşi atingă obiectivul de creştere a fondurilor sale cu 50%, după ce a obţinut 2 miliarde de dolari în perioada 2014-2017.

“Însă 3,1 miliarde de dolari nu vor fi suciente. Avem nevoie de cel puţin dublu sau triplu”, a declarat pentru AFP directorul UNICEF, Henrietta Fore.

În discursul lui, preşedintele Emmanuel Macron a cerut ca acest ajutor financiar să fie consacrat în special programelor educative dedicate fetelor. “Peste tot unde se doreşte o promovare a obscurantismului, un recul al democraţiei, tinerele fete sunt eliminate din şcoli”, a declarat preşedintele francez, în timp ce soţia lui, Brigitte, vizita insula Goree, un simbol al comerţului cu sclavi, aflată în largul coastelor din Dakar.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Dodon nu se avântă în alegeri. Îl propune pe Stoianoglo

Dodon nu pretinde la Președinție. Îl propune pe Stoianoglo în calitate de candidat Liderul socialiștilor, Igor Dodon, nu va participa în calitate de candidat...

Mii de șoferi au fost sancționați în weekend

Mii de șoferi au fost sancționați în weekend În zilele de odihnă, inspectorii de patrulare au fixat și documentat peste 3 300 de încălcări din...

VIDEO// Un terorist căutat de Interpol a fost reținut în Moldova

Un terorist căutat de Interpol a fost reținut în Moldova Un cetățean georgian, căutat de Interpol pentru „terorism”, a fost reținut de la intrarea în...

Recean cere mai multe corturi anticaniculă

Recean cere mai multe corturi anticaniculă Prim-ministrul Dorin Recean a solicitat să fie instalate corturi anticaniculă. Despre aceasta a comunicat premierul la începutul ședinței de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.