X

Senţov către PE: Eu nu cred în ce spune Putin şi vă îndemn să nu-l credeţi nici voi

Cineastul ucrainean Oleg Senţov, eliberat în septembrie din închisoare de Moscova în cadrul unui schimb de prizonieri, a avertizat marţi Europa împotriva Rusiei, care vrea să facă în aşa fel ca Ucraina să trăiască ‘în genunchi’, potrivit AFP, scrie agerpres.

Într-un discurs rostit marţi în faţa Parlamentului European, cineastul i-a îndemnat pe europeni să nu cedeze ‘tentativelor de împăcare’ cu Rusia lui Vladimir Putin.

Citește și : Singurul candidat la postul de procuror general al Bulgariei, confirmat în funcţie de preşedinte

‘Se vorbeşte mult despre conciliere, de împăcare cu Rusia, dar eu nu cred în ceea ce spune Putin şi vă încurajez să nu credeţi nici dumneavoastră’, a declarat Oleg Senţov.

Cineastul a primit personal Premiul Saharov pentru drepturile omului, care i-a fost atribuit de PE în 2018 în timp ce el se afla încarcerat într-o închisoare din vestul Siberiei.

‘Rusia minte, ruşii nu vor pacea în Donbas (estul ucrainean, scena unui conflict – n.red.), ei nu vor pacea pentru Ucraina, ei vor ca noi să trăim în genunchi, ei vor să conducă politica europeană după metodele lor şi nu ne putem permite aceasta’, a avertizat Senţov într-un discurs rostit în faţa deputaţilor europeni.

Vladimir Putin l-a lăudat recent pe noul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski, înaintea unui summit la Paris preconizat să aibă loc la 9 decembrie şi destinat relansării reglementării conflictului din Ucraina, cu medierea cancelarului german Angela Merkel şi a preşedintelui francez Emmanuel Macron, care doreşte o apropiere a UE de Moscova.

Eliberat la 7 septembrie în cadrul unui schimb a 70 de prizonieri între Rusia şi Ucraina, Oleg Senţov a fost arestat la domiciliul său în 2014 după ce a protestat împotriva anexării Crimeii. Condamnarea sa la 20 de ani de închisoare într-un lagăr de muncă din Rusia pentru pregătirea unor ‘atacuri teroriste’ a provocat o mobilizare internaţională.

Citește și : Manifestaţii în întreaga lume împotriva violenţelor la adresa femeilor

‘Ori de câte ori unul dintre voi se gândeşte să întindă o mână de prietenie lui Putin, amintiţi-vă de cei 13.000 de morţi ucraineni’, i-a îndemnat cineastul pe europarlamentari.

Preşedintele Parlamentului European, italianul David Sassoli, a lansat un apel la eliberarea şi a altor laureaţi ai Premiului Saharov aflaţi în continuare în închisoare, între care şi iraniana Nasrin Sotoudeh.

În 2019, acest premiu i-a fost decernat intelectualului uigur Ilham Tohti, condamnat la închisoare pe viaţă în China.

Tags: DonbaseuropaprizonieriSenţovucraina
Categorii: Diaspora