Separatiştii catalani împiedică planul lui Sanchez de a pune un socialist catalan la preşedinţia Senatului spaniol

Publicat:

Separatiştii catalani au decis miercuri să împiedice planul şeful guvernului spaniol, Pedro Sanchez, de a plasa, pentru prima oară în istoria recentă, un catalan la preşedinţia Senatului spaniol, transmite AFP, potrivit agerpres.

Partidele separatiste ‘se tem de soluţii, se tem de dialog’, a reacţionat liderul socialist, cu ocazia unei reuniuni a formaţiunii sale PSOE.


Citește și : Merkel recunoaşte că are ‘o relaţie conflictuală’ cu Macron:’Există diferenţe de mentalitate’

Pedro Sanchez, al cărui partid a câştigat alegerile din 28 aprilie, dorea să-l numească preşedinte al Senatului pe Miquel Iceta, liderul socialiştilor din Catalonia. Acesta este susţinătorul unei soluţii negociate la criză şi chiar al graţierii separatiştilor judecaţi pentru tentativa de secesiune din 2017, dacă aceştia vor fi condamnaţi.

Pentru a deveni preşedinte al Senatului, Iceta, în prezent deputat în parlamentul catalan, trebuie mai întâi desemnat senator de către parlamentarii catalani, în principiu o formalitate.

Cele trei partide separatiste au decis însă să se opună acestei numiri, în cadrul votului prevăzut joi în legislativul regional.

‘Pedro Sanchez nu poate să ia o decizie pentru parlamentul Cataloniei şi să spere că acesta o va ratifica’, a declarat miercuri Sergi Sabria, purtător de cuvânt al Izquiera Republicana, considerat partidul separatist catalan cel mai moderat.

Citește și : Sea-Watch a salvat 65 de migranţi în largul Libiei, Salvini anunţă că Italia nu îi va primi în porturile sale

Separatiştii îi reproşează lui Iceta că nu şi-a manifestat simpatia faţă de liderii lor judecaţi la Madrid, nevizitându-i în închisoare.

Miquel Iceta a anunţat că va depune un recurs la Tribunalul constituţional, dar timpul presează, dat fiind că desemnarea preşedinţilor celor două camere legislative este prevăzută marţea viitoarea, la constituirea lor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.