X

Separatiştii catalani, în faţa provocării de a forma un nou guvern

Formaţiunile separatiste analizează vineri căile prin care pot prelua din nou puterea în Catalonia după ce au recucerit majoritatea în parlamentul regional în urma scrutinului de joi, aplicând o înfrângere usturătoare guvernului spaniol, care i-a destituit după tentativa de secesiune, notează AFP, potrivit agerpres.

Separatiştii vor avea majoritatea în legislativ şi sunt singurii care ar putea forma un guvern, chiar dacă partidul cel mai votat a fost Ciudadanos (37 de locuri), liberal şi care se opune independenţei. Acesta nu va dispune însă de aliaţi pentru a forma un guvern, date fiind scorurile înregistrate de socialişti (17 locuri) şi de Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy (doar 3 mandate).

Citeşte şi: Separatiştii catalani dispun de o majoritate absolută de 70 de mandate (după numărarea a peste jumătate din voturi)

Principalele două partide pro-independenţă, Împreună pentru Catalonia şi ERC – republicanii de stânga -, au obţinut 34, respectiv 32 de mandate, iar pentru o majoritate în viitorul parlament vor avea nevoie de sprijinul CUP (separatiştii antisistem, 4 mandate).

Tot de vineri începe şi procesul formării noului guvern. Potrivit legislaţiei spaniole, noul parlament trebuie să se constituie în termen de 20 de zile după alegeri, ceea ce înseamnă până la 23 ianuarie, după care va reveni legislativului regional, cu 135 de deputaţi, să-l aleagă pe viitorul preşedinte al guvernului catalan, arată agenţia EFE.

El urmează să deschidă apoi consultări cu diferiţi lideri parlamentari pentru a explora cine ar putea conta pe sprijin suficient pentru a fi ales preşedinte ale guvernului catalan (Generalitat), termenul limită fiind 6 februarie.

Citeşte şi: Ungaria va bloca orice acţiune punitivă a UE împotriva Poloniei

În procesul constituirii noului parlament se menţine incertitudinea cu privire la ce se va întâmpla cu deputaţii aleşi care se află în închisoare sau în Belgia, acuzaţi de justiţie, care îi anchetează pentru un presupus delict de rebeliune pentru participarea lor în procesul de independenţă, deputaţi ale căror voturi sunt esenţiale pentru alegerea preşedintelui.

În această situaţie se află liderii principalelor două forţe separatiste, Carles Puigdemont, cap de listă al JxCat (Împreună pentru Catalonia), şi Oriol Junqueras, numărul unu pe lista ERC, împreună cu alţi şase deputaţi din ambele formaţiuni, aflaţi fie în închisoare, fie în Belgia.

Potrivit EFE, JxCat şi ERC, care în 2015 s-au prezentat în coaliţie, nu deţin o majoritate suficientă pentru a impune un candidat, pentru care este necesară majoritatea absolută (68 de voturi) într-o primă rundă, ce poate fi obţinută doar cu sprijinul CUP, care va avea patru deputaţi.

Citeşte şi: O bombă artizanală A EXPLODAT în faţa unui tribunal din Atena

În caz de eşec, se va ajunge la un al doilea tur, după două zile, când va fi suficientă o majoritate simplă, adică mai multe voturi ‘pentru’ decât ‘împotrivă’.

În cursul zilei de vineri, guvernul central de la Madrid are programată o reuniune pentru a analiza rezultatele unui scrutin în care Partidul Popular s-a plasat pe ultimul loc, cu doar trei mandate.

‘Învestitura unui nou guvern riscă să fie un proces îndelungat şi haotic, iar riscul de noi alegeri rămâne ridicat’, atrage atenţia Antonio Barroso, analist la Teneo Intelligence, citat de AFP.

Dacă până la sfârşitul lui martie nu va putea fi format un guvern, noi alegeri ar putea fi convocate în următoarele două luni.

Tags: Antonio BarrosoCarles PuigdemontcataloniaCiudadanosERCGeneralitatJxCatmadridOriol JunquerasPartidul PopularspaniaTeneo Intelligence
Categorii: Diaspora