X

Separatiştii scoţieni aleg un nou premier, care să o înlocuiască pe Nicola Sturgeon

În Partidul Naţional Scoţian (SNP) a început de luni votul pentru alegerea unui nou lider şi implicit prim-ministru al Scoţiei, în urma demisiei anunţate de Nicola Sturgeon în 15 februarie, transmite AFP, potrivit agerpres. Rezultatul va fi cunoscut în 27 martie.

În cursa pentru conducerea separatiştilor scoţieni s-au înscris trei candidaţi: Kate Forbes, titulara portofoliului finanţelor în guvernul regional de la Edinburgh, colegul ei de la sănătate, musulmanul Humza Yousaf, şi Ash Reagan, fostă ministru până anul trecut, când a demisionat.

Citeşte şi: O notă dezvăluie ordinele primite de soldaţii ruşi în Ucraina: ‘Unele puncte sunt surprinzătoare’

Forbes are 32 de ani şi este o creştină ferventă, considerată o vedetă în ascensiune a SNP şi favorită în sondajele de opinie; şi-a exprimat de multe ori opiniile conservatoare, în special în privinţa minorităţilor sexuale şi a copiilor din afara căsătoriei. Ea a apreciat luni că independenţa Scoţiei trebuie obţinută “treptat”.

Yousaf, în vârstă de 37 de ani, primul musulman din guvernul scoţian, este singurul care a promis că va continua politicile sociale progresiste ale partidului. “Sunt singurul candidat care a spus fără echivoc că va proteja pe toată lumea”, a declarat el joia trecută, într-o dezbatere televizată. Deşi unii colegi i-au sugerat să adopte o poziţie mai moderată privind independenţa, el a promis, dimpotrivă, că “va trece în viteza a cincea”. Este susţinut de Sturgeon.

Regan, care are 49 de ani, a demisionat din funcţia de ministru pentru siguranţa comunităţilor pentru a protesta împotriva unui proiect de lege controversat.

Un sondaj de opinie ale cărui rezultate au fost publicate duminică arăta că Forbes este preferată de 33% din scoţieni, fiind populară şi în afara SNP, Yousaf – de 18%, iar Regan de 10%.

Potrivit unui alt sondaj, preluat luni de Reuters, 39% din electoratul din Scoţia susţine independenţa faţă de Regatul Unit, în timp ce 47% din cei chestionaţi sunt împotrivă. Sondajul a fost efectuat de YouGov la comanda televiziunii Sky News, în perioada 9-13 martie, pe un eşantion de 1002 adulţi. Rezultatul arată că ideea independenţei este într-o uşoară scădere de popularitate faţă de cele 40 de procente consemnate tot de YouGov în februarie.

Citeşte şi: Justiţia ucraineană l-a suspendat din nou pe preşedintele Federaţiei naţionale de fotbal – Black News

La referendumul din 2014, au fost 45% din voturi pentru desprinderea de Regatul Unit şi 55% împotrivă şi au existat opinii conform cărora Brexit-ul – decis de electoratul britanic doi ani mai târziu – justifică o nouă consultare populară în Scoţia.

În acest context, AFP apreciază că votul din cadrul SNP are implicaţii importante pentru viitorul Regatului Unit, unde divergenţele dintre cele patru naţiuni componente – Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord – s-au agravat după ieşirea din Uniunea Europeană.

Tags: Ash ReaganEdinburghHumza YousafKate ForbesNicola SturgeonPartidul Naţional Scoţian (SNP)scotia
Categorii: Externe