Separatiştii transnistreni se plâng la UE de guvernul Republicii Moldova

Publicat:

Separatiştii transnistreni se plâng la UE de guvernul Republicii Moldova

La o săptămână după ce Uniunea Europeană a lansat negocieri de aderare cu Republica Moldova, regiunea separatistă Transnistria s-a plâns că autorităţile centrale i-au ignorat propunerile privind soluţionarea conflictului care durează de decenii şi că oficialii de la Chişinău au impus o “blocadă bancară”, informează Reuters, potrivit stiripesurse.ro.

Citeşte şi: NATO va trimite un emisar special permanent în Ucraina – Stiripesurse.md


Liderul regiunii separatiste proruse Transnistria, Igor Krasnoselski, i-a transmis ambasadorului UE într-o rară întâlnire că executivul Republicii Moldova i-a ignorat declaraţia pe care a propus-o şi care cerea o soluţionare paşnică a disputei.

Separatiştii transnistreni se plâng la UE de guvernul Republicii Moldova

“Declaraţia este un pas bun, pozitiv. Poziţia moldovenească, prin faptul că a refuzat să semneze un document despre pace, este de neînţeles”, i-a explicat Krasnoselski ambasadorului Janis Mazeiks, referindu-se la documentul pe care afirmă că l-a prezentat în mai. “Toată lumea, inclusiv partea moldoveană, vorbeşte despre pace şi exclude agresiunea. Haideţi să semnăm şi să materializăm această dorinţă”, a adăugat Krasnoselski.

Liderul separatist transnistrean i-a mai declarat ambasadorului UE la Chişinău că conturile bancare ale afacerilor transnistrene din băncile moldoveneşti au fost închise, fiindu-le restricţionat accesul la programele UE menite să înlesnească relaţiile comerciale cu Cei 27. Această decizie reprezintă – potrivit lui Krasnoselski – “o blocadă bancară”.

Autorităţile transnistrene au denunţat la începutul acestui an taxele vamale moldoveneşti la mărfurile care ies şi intră în regiune, iar oficialii locali au cerut ajutor din partea Rusiei.

Separatiştii transnistreni se plâng la UE de guvernul Republicii Moldova

Regiunea moldoveană Transnistria, care se învecinează cu Ucraina, s-a separat de facto de Republica Moldova în 1992 şi funcţionează în prezent cu un sprijin puternic din partea Moscovei, scrie Reuters, care adaugă că Republica Moldova caută o soluţie comprehensivă prin care regiunea să fie pe deplin integrată în teritoriul său.

Dar invazia Rusiei în Ucraina din 2022 a oprit toate eforturile în cadrul negocierilor în format “5+2” (Rusia, Ucraina, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Uniunea Europeană şi Statele Unite – n.r.) de a găsi o soluţie.

Biroul pentru Reintegrare al Republicii Moldova a declarat pentru portalul de ştiri newsmaker.md că declaraţia propusă are “obiective lipsite de scrupule” şi s-a angajat să-şi continue eforturile diplomatice.

Separatiştii transnistreni se plâng la UE de guvernul Republicii Moldova

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut din apartenenţa la UE piatra de temelie a politicilor sale. Discuţiile de aderare au fost deschise săptămâna trecută cu R. Moldova şi Ucraina, iar R. Moldova speră că va putea adera până în 2030.

Sandu a convocat un referendum în octombrie privind aderarea la blocul european, care va avea loc în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale în care actuala şefă a statului caută să obţină un nou mandat prezidenţial.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trei posturi de televiziune sancţionate pentru încălcarea Codului serviciilor media audiovizuale

Trei posturi de televiziune sancţionate pentru încălcarea Codului serviciilor media audiovizuale Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat, în cadrul şedinţei de astăzi, cu amenzi în sumă...

„Trenul Durerii” ajunge mâine în Piața Marii Adunări Naționale

„Trenul Durerii” ajunge mâine în Piața Marii Adunări Naționale Mâine, începând cu ora 09.00, va fi lansată expoziția, aflată la cea de-a doua ediție. În...

Geoană și-a înregistrat oficial sigla pentru candidatura la alegerile prezidențiale din România

Geoană și-a înregistrat oficial sigla pentru candidatura la alegerile prezidențiale din România Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a depus o cerere oficială pentru...

Putin insistă pe lângă Orban asupra propunerii sale de încetare a ostilităţilor în Ucraina

Putin insistă pe lângă Orban asupra propunerii sale de încetare a ostilităţilor în Ucraina Preşedintele rus Vladimir Putin a insistat vineri în faţa premierului ungar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.