X

Serbia ar putea reintroduce serviciul militar obligatoriu

Serbia ia în considerare reintroducerea stagiului militar obligatoriu, la nouă ani de la eliminarea sa, cu scopul de a consolida capabilitățile armatei în Peninsula Balcanica, a declarat președintele sârb Aleksandar Vucic, relatează Reuters, potrivit mediafax.

Belgradul ar putea aproba reintroducerea stagiului militar obligatoriu între trei și șase luni după anul 2020.

Citește și: Cutremur neobișnuit de puternic în Venezuela – VIDEO

“Încă ne gândim la asta. Depinde de finanțe”, a declarat acesta în cadrul unei vizite la baza aeriană Batajnica, aflată în apropierea Belgradului.

Președintele sârb a argumentat că acest lucru ar fi benefic pentru tinerii care își caută locuri de muncă în sectorul public.

Deși mai mulți politicieni iau în considerare propunerea, mai mulți experți militari avertizează că reintroducerea acestuia necisită costuri mari, iar o perioadă obligatorie de doar trei sau șase luni nu va contribui suficient în apărarea națională.

Citește și: Șeful campaniei lui Trump, VINOVAT de fraudă bancară și fiscală

În ultimii ani, Serbia a încercat să își consolideze capabilitățile de apărare printr-o donație de șase avioane de vânătoare MIG-29 din partea Rusiei și prin achiziționarea a nouă elicoptere fabricate de compania Airbus.

Serbia, care este o țară neutră din punct de vedere militar, a aderat în anul 2016 la programul Parteneriat pentru Pace, iar în 2015 a semnat Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului cu NATO.

Tags: Aleksandar VucicarmataBelgradMiG-29NATOserbiastagiul militar obligatoriu
Categorii: Diaspora