Serbia : O delegaţie a parlamentului croat şi-a încheiat brusc vizita oficială după ce Vojislav Seselj a lansat injurii la adresa oficialilor

Publicat:

O delegaţie a parlamentului croat şi-a încheiat brusc vizita oficială în Serbia, după ce politicianul ultranaţionalist sârb Vojislav Seselj, găsit vinovat de crime împotriva umanităţii, a lansat miercuri injurii la adresa oficialilor croaţi în timp ce aceştia se aflau la parlamentul din Belgrad, relatează Hina şi dpa, potrivit agerpres.

Vojislav Seselj şi un alt membru al formaţiunii sale politice Partidul Radical Sârb, Filip Stojanovic, au călcat în picioare steagul Croaţiei în faţa parlamentului Serbiei şi au insultat membrii delegaţiei croate.


Citește și : SUA : Este improbabil ca întâlnirea lui Mike Pompeo cu Kim Jong Un să-i afecteze nominalizarea (republicanul Bob Corker)

Delegaţia, condusă de preşedintele parlamentului croat, Gordan Jandrokovic, a decis să pună capăt vizitei de două zile după acest incident.

‘În pofida unui început bun şi a dorinţei de îmbunătăţire a relaţiilor dintre cele două ţări, după acest gest împotriva demnităţii Republicii Croaţia, noi ne-am întrerupt vizita’, a spus Jandrokovic într-un comunicat.

În urmă cu o săptămână, un tribunal ONU l-a condamnat pe Seselj la 10 ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii în timpul conflictelor în Balcani în anii 1990. Acest susţinător virulent al ‘Marii Serbii’ se află în libertate deoarece sentinţa tribunalului ONU este acoperită de perioada de detenţie deja efectuată timp de 12 ani.

Seselj, care a fost încarcerat timp de 12 ani în închisoarea TPIY – din februarie 2003 până la eliberarea sa provizorie în noiembrie 2014 din motive de sănătate -, este în prezent deputat în parlamentul Serbiei.

Croaţia s-a desprins de fosta Iugoslavie în 1991 şi a trebuit să lupte împotriva armatei iugoslave şi a insurgenţilor sârbi susţinuţi de Belgrad până în 1995 pentru a-şi câştiga suveranitatea.

Citește și : Siria : O echipă de securitate a ONU, vizată de tiruri în timp ce se afla în recunoaştere la Douma (oficial)

Legăturile dintre cele două state vecine rămân volatile, tinzând să se deterioreze în mod regulat din cauza anumitor provocări, precum organizarea de evenimente cu ocazia diferitelor aniversări sau celebrarea figurilor istorice controversate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.