X

Serbia reiterează că nu a trimis şi nu va trimite arme Ucrainei

Guvernul Serbiei a reiterat miercuri că nu a livrat şi nici nu va livra arme Ucrainei şi a calificat drept “minciună” conţinutul unuia dintre presupusele documentele secrete ale Pentagonului ajunse în online zilele acestea şi care afirmă contrariul, transmite EFE, potrivit agerpres.   

“Pentru a nu ştiu câta oară minciuna conform căreia Serbia vinde arme Ucrainei a fost publicată”, a declarat ministrul apărării sârb, Milos Vucevic, într-un comunicat dat publicităţii miercuri. “Evident că cineva urmăreşte să ne destabilizeze ţara şi să o implice în conflictul la care nu vrem să participăm”, a adăugat el. “Am dezminţit acele minciuni de mai mult de zece ori şi o facem din nou. Serbia nu a vândut şi nu va vinde arme nici părţii ucrainene, nici părţii ruse”, a insistat ministrul sârb.

Citește și:  China vrea să ÎNCHIDĂ spaţiul aerian la nord de Taiwan

Vucevic a reacţionat astfel la ştirea, difuzată miercuri de mass-media din această ţară balcanică, cum că, într-unul dintre presupusele documente secrete americane care au ajuns pe reţelele sociale de unde au fost preluate de presa internaţională, se afirmă că Serbia a acceptat să trimită arme Kievului sau deja le-a trimis.

Potrivit documentului menţionat, a cărui autenticitate nu a fost confirmată, Serbia a refuzat să ofere pregătire militară forţelor ucrainene, dar ar fi promis că va trimite ajutoare letale sau deja a făcut acest lucru.

Documentul susţinea că la Belgrad există voinţă politică de a furniza arme Ucrainei în viitor şi că ţara are capacitatea militară pentru a face acest lucru.

Serbia, ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană (UE), este un aliat tradiţional al Moscovei şi nu s-a alăturat sancţiunilor occidentale împotriva Kremlinului, deşi a condamnat agresiunea Rusiei şi încălcarea integrităţii teritoriale a Ucrainei.

“Există întotdeauna posibilitatea ca unele arme să ajungă în mod misterios pe teritoriul pe care are loc un conflict, dar asta nu are absolut nimic de-a face cu Serbia”, a comentat miercuri Vucevic. “Repet: Serbia nu a trimis arme în Ucraina, iar tot ceea ce este publicat în legătură cu această problemă este o presupunere falsă”, a insistat şeful apărării, citat în comunicatul difuzat de ministerul său.

Citește și: Înregistrare video cu decapitarea unui presupus prizonier ucrainean: Volodimir Zelenski denunţă ‘monştrii’ ruşi

Luna trecută, guvernul sârb a negat afirmaţiile publicate în presa rusă despre presupusele exporturi de arme din Serbia către Ucraina, aminteşte EFE.

Tags: armeBelgradMilos VucevicPentagon
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina