Serbia se va dota cu drone ‘kamikaze’

Publicat:

Serbia a anunţat marţi că se va dota cu drone ‘kamikaze’ – care zboară către ţintă şi explodează -, pregătindu-se să semneze un contract în acest sens cu Emiratele Arabe Unite, informează agenţia Reuters, potrivit căreia anunţul semnalează distanţarea Belgradului de vechiul său aliat şi furnizor de arme Rusia, potrivit agerpres.  

“În următoarele 48 de ore, vom semna contractul (pentru drone)”, a spus preşedintele sârb Aleksandar Vucic în cursul unei vizite la salonul militar de la Abu Dhabi IDEX 2023.


Citește și :  Putin: Rusia dorea pacea în Ucraina, dar Occidentul avea alte idei!

“Sunt drone kamikaze şi vor fi în Serbia, sperăm să avem primele drone sinucigaşe în armata sârbă în cinci sau şase luni”, a declarat Vucic presei, citat de televiziunea sârbă.

Acesta nu a specificat câte astfel de drone va obţine Belgradul de la EAU, nici preţul şi producătorul acestora.

Serbia, care aspiră să adere la Uniunea Europeană, se află sub presiunea Occidentului pentru a-şi reduce legăturile cu Rusia, aliatul său tradiţional, în urma invaziei ruse din Ucraina de acum aproape un an.

Cu toate că Serbia a votat de trei ori în cadrul ONU împotriva Rusiei de la debutul invaziei, guvernul de la Belgrad a refuzat până acum să se alăture sancţiunilor Vestului împotriva Moscovei, mai aminteşte Reuters.

Vucic a subliniat pe de altă parte marţi, citat de agenţia Tanjug, că urmează o “perioadă plină de provocări”.

“Judecând după cele spuse de (preşedintele rus Vladimir) Putin, este clar că va continua să lupte în Ucraina foarte aprig, ceea ce, aşa cum se întâmplă când conflictul escaladează, va îngreuna poziţia Serbiei atât în plan politic, cât şi militar şi în toate celelalte sensuri. Ne aşteptam la acest lucru şi mă aştept să vedem deja în una-două-trei zile – schimbări majore pe câmpul de luptă şi schimbări semnificative în ce priveşte acţiunile politice în direcţia Serbiei din partea Occidentului şi a altor factori internaţionali”, a afirmat Vucic, potrivit Tanjug.

Luni, la Abu Dhabi, preşedintele Vucic a afirmat că Serbia vrea să-şi întărească forţele militare şi industria apărării, investind o sumă suplimentară de aproape 700 de milioane de euro până la finalul acestui an.

În acest moment armata sârbă este dotată în cea mai mare parte cu echipamente mai vechi, de origine sovietică, între care avioane MiG-29 şi elicoptere MI-35m. De asemenea, apărarea sa antiaeriană este reprezentată predominant de sisteme de rachetă şi radare ruseşti, iar forţele sale terestre folosesc tancuri T-72 şi transportoare blindate de producţie sovietică.

Forţele armate sârbe operează totodată drone de recunoaştere şi de luptă şi rachete sol-aer cu rază medie de producţie chineză, a consemnat Reuters.

Citește și : Reacţia Casei Albe la discursul lui Putin: ‘ABSURD şi antioccidental!’

Anul trecut, preşedintele sârb a indicat că Belgradul vrea să achiziţioneze aeronave Rafale din Franţa, luni precizând că mai au loc discuţii cu privire la preţul acestora, estimat la 3 miliarde de euro.

Marţi la Abu Dhabi Aleksandar Vucic a mai declarat că Serbia doreşte să “realizeze ceva similar cu sistemul HIMARS al SUA şi să încerce dezvoltarea acestuia, pentru a-l include în arsenalul ei în doi ani”, mai notează Tanjug.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.