Serbia şi-a plasat forţele militare în alertă după depistarea unor drone venite din Kosovo

Publicat:

Serbia a depistat în spaţiul aerian drone lansate din Kosovo, iar preşedintele Aleksandr Vucici a dispus activarea unui nivel mai ridicat de alertă al forţelor militare, pe fondul tensiunilor dintre Belgrad şi Priştina, informează mediafax.

Miloş Vucevici, ministrul sârb al Apărării, a declarat miercuri că mai multe drone au pătruns în spaţiul aerian sârb în ultimele trei zile, venind din Kosovo. Guvernul de la Priştina neagă acuzaţiile.


Citește și : China va încuraja majorarea investiţiilor străine în industrie

“Nu vă pot spune ale cui sunt aceste drone, dar vă pot spune că zburau dinspre teritoriul Kosovo”, a afirmat Miloş Vucevici pentru postul RTS TV, conform agenţiei Reuters.

Preşedintele Aleksandr Vucici a ordonat “eliminarea” oricărei drone care intră în spaţiul aerian al Serbiei şi a dispus un “nivel mai ridicat de alertă” al forţelor militare.

Ministrul kosovar al Apărării, Armend Mehaj, a negat că ar fi fost trimise drone spre Serbia. “Acest discurs este doar un pretext pentru suplimentarea trupelor sârbe de la frontieră, pentru a amplifica panica în rândul locuitorilor ambelor ţări”, a declarat Mehaj. Serbia nu recunoaşte independenţa fostei provincii Kosovo, proclamată în anul 2008.

Citește și : Rusia REVINE în acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene

Incidentul intervine pe fondul tensiunilor dintre Belgrad şi Priştina, care s-au intensificat în ultimele luni din cauza unui plan al Guvernului kosovar de a-i obliga pe etnicii sârbi din Kosovo să îşi schimbe numerele de înmatriculare de la maşini, care sunt emise de autorităţile sârbe.

Săptămâna trecută, pe fondul presiunilor exercitate de SUA şi de Uniunea Europeană, Guvernul kosovar a acceptat să prelungească perioada de tranziţie privind montarea numerelor de înmatriculare kosovare, dar vor fi aplicate amenzi pentru neconformare după 21 noiembrie şi ar putea fi confiscate vehiculele începând din aprilie 2023.

Cei aproximativ 50.000 de etnici sârbi care locuiesc în nordul Kosovo nu recunosc autoritatea Guvernului de la Priştina. Alianţa Nord-Atlantică menţine aproximativ 3.700 de militari pentru misiunea de pace din Kosovo.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora Pe parcursul lunii august, în Republica Moldova vor fi organizate mai multe evenimente dedicate diasporei, în cadrul unei...

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile Un american în vârstă de 58 de ani...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.