Serbia susţine noul proces de aderare la UE propus de Bruxelles

Publicat:

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat joi că va susţine schimbările propuse în procesul de aderare la UE, în cursul unei vizite a comisarului european pentru extindere Oliver Varhelyi la Belgrad, informează DPA, potrivit agerpres.

Varheyli a propus miercuri un ansamblu de reforme vizând să facă procesul de aderare la UE mai credibil, mai predictibil şi mai incluziv din punct de vedere politic. Guvernele UE au eşuat anul trecut în a-şi onora angajamentul de a lansa negocieri de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania în urma unor obiecţii cu privire la acest proces formulate de Franţa.


Citește și : Eurodeputaţii vor ca Marea Britanie să se adapteze normelor UE

“Simpatiile mele merg spre noua metodologie”, a spus Vucic după întrevederea cu Varhelyi. Dacă ea este adoptată, Serbia, împreună cu Muntenegru, va putea alege între abordarea actuală şi cea nouă, a adăugat el.

Belgradul va lua o decizie după ce va studia “toţi parametrii”, a spus Vucic într-o conferinţă de presă comună.

Serbia ar putea beneficia mai mult de pe urma noului proces, care oferă o integrare mai strânsă cu UE în domeniile în care negocierile au fost finalizate.

Varhelyi, aflat la prima sa vizită la Belgrad după ce şi-a preluat atribuţiile de comisar al UE la 1 decembrie, a spus că extinderea UE în Balcanii de Vest reprezintă “cea mai mare prioritate a sa”.

“La sfârşitul mandatului meu, mi-ar plăcea ca cel puţin o ţară din regiune să fie gata pentru aderare”, a adăugat diplomatul ungar.

El intenţionează să viziteze vineri Podgorica şi să se întâlnească cu premierul muntenegrean Dusko Markovic.

Citește și : Preşedintele Italiei vizitează o şcoală cu copii chinezi pentru a tempera teama de coronavirus

Noua metodologie a extinderii a fost propusă la solicitarea Franţei, după ce Parisul a avut anul trecut un rol determinant în blocarea începerii negocierilor de aderare la UE cu Skopje şi Tirana.

Oficialii UE speră că negocierile vor putea începe înaintea summitului din luna mai cu toate ţările candidate din Balcanii de Vest.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

Agenția de rating Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă

Agenția de rating Fitch a oferit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă Autoritățile Republicii Moldova sunt determinate să mențină stabilitatea macrofinanciară, iar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.