Serebrian vorbește despre provocările și perspectivele viitoare ale Transnistriei

Publicat:

Serebrian vorbește despre provocările și perspectivele viitoare ale Transnistriei

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a discutat într-un interviu despre provocările recente în relația cu Tiraspolul, menționând incidente precum bariera de la Varnița și interzicerea jurnalistului la un meci de fotbal. Serebrian a subliniat interpretarea lor ca răspuns la acțiunile legitime ale Chișinăului.

De asemenea, Oleg Serebrian a adus în discuție Legea separatismului și măsurile luate de Chișinău pentru încurajarea regiunii transnistrene să intre în câmpul legal al Republicii Moldova. Serebrian a subliniat determinarea de a continua aceste acțiuni pentru aducerea regiunii sub autoritatea legală, transmite moldova1.md. 


Citeşte şi: CSJ a respins contestația unei candidate la funcția de membră a CSM – Stiripesurse.md

Interviul a abordat, de asemenea, relația cu Rusia și impactul războiului din Ucraina asupra regiunii. Serebrian a evidențiat importanța rezistenței ucrainene pentru securitatea Republicii Moldova și a menționat schimbările de atitudine la nivelul autorităților de la Tiraspol în contextul evoluțiilor geopolitice.

În privința acordurilor energetice și legăturii cu Transnistria prin Cuciurgan, Serebrian a recunoscut rațiunea economică a acestora și importanța predictibilității. Totodată, a subliniat necesitatea aplicării acelorași standarde pentru întreprinderile de pe ambele maluri ale Nistrului.

Serebrian vorbește despre provocările și perspectivele viitoare ale Transnistriei

Oleg Serebrian a vorbit și despre strategia de integrare în doi pași, evidențiind începutul cu dosarul economic și impactul comerțului cu UE. El a exprimat optimismul că această abordare graduală va aduce sorți de izbândă, cu menționarea necesității timpului pentru adaptarea mentalității și a întreprinderilor.

În legătură cu statutul special, Serebrian a evidențiat că acesta trebuie să țină cont de suveranitatea Republicii Moldova și să evite o monitorizare excesivă din exterior. Despre drepturile omului în Transnistria, a recunoscut existența abuzurilor și a menționat demersurile penale în curs pentru responsabilii din stânga Nistrului.

În final, Vicepremierul pentru Reintegrare a respins speculațiile despre o înțelegere în eliberarea unui milițian și a lui Glijin, subliniind că eliberarea lui Glijin a fost determinată în principal de insistența partenerilor externi și condiția sa de sănătate precară în detenție.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Începe ‘sezonul’ Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024

Începe 'sezonul' Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024 Premiile Nobel din 2024 vor fi decernate începând cu 8 octombrie, când Academia Regală...

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân – studiu

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân - studiu Un nou studiu realizat de Food Packaging Forum Foundation din Elveția a identificat...

Eminem a anunţat prin intermediul unui videoclip muzical că va deveni bunic

Eminem a anunţat prin intermediul unui videoclip muzical că va deveni bunic Celebrul rapper american Eminem, în vârstă de 51 de ani, va deveni bunic,...

SUA și Microsoft confiscă zeci de domenii online folosite de hackeri ruși

SUA și Microsoft confiscă zeci de domenii online folosite de hackeri ruși SUA au anunțat joi confiscarea a 41 de domenii de internet, despre care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.