Sergentul american Charles Jenkins, care a dezertat în urmă cu 40 de ani în Coreea de Nord, a murit la 77 de ani

Publicat:

Charles Robert Jenkins, sergent al armatei americane care a dezertat în urmă cu aproape 40 de ani în Coreea de Nord, a murit la vârsta de 77 de ani, au anunţat marţi mass-media nipone, informează dpa şi Reuters. 

Jenkins a murit din cauze necunoscute în Japonia, unde locuia împreună cu soţia sa Hitomi Soga – fostă cetăţeancă japoneză răpită în Coreea de Nord – şi cele două fiice ale cuplului, născute în Coreea de Nord, potrivit agenţiei de presă Kyodo.


În 2002, liderul nord-coreean Kim Jong II a recunoscut că ţara sa a răpit-o pe Soga de pe insula niponă Sado la sfârşitul anilor 1970 şi că a fost căsătorită forţat cu dezertorul american.

Coreea de Nord le-a permis lui Hitomi Soga şi altor patru persoane răpite ce au supravieţuit să se întoarcă acasă, iar oficialii niponi au organizat ulterior reîntregirea familiei lui Jenkins.

După ce a ajuns în Japonia, Charles Jenkins, născut în Carolina de Nord, s-a predat, în 2004, reprezentanţilor armatei americane.

Trimis în faţa curţii marţiale, Jenkins, care avea la momentul dezertării 24 de ani, a declarat că şi-a părăsit postul din Zona Demilitarizată dintre Coreea de Nord şi cea de Sud la 5 ianuarie 1965, pentru că dorea să evite transferul în Vietnam, scenă pe atunci a unui război sângeros.

‘Era Crăciun, era frig şi întuneric. Am început să beau alcool. Niciodată nu am băut atâta alcool’, a declarat Jenkins cu un puternic accent sudic. El a băut zece beri, după care le-a spus celor din patrula sa să aştepte până când va verifica drumul. După aceasta el s-a îndreptat spre Coreea de Nord, cu arma în mână de care legase un tricou de culoare albă.

Charles Robert Jenkins a mai declarat că plănuia să ajungă în Rusia şi să se predea şi că nu se aştepta ca Phenianul să-l ţină pe teritoriul său.

În perioada în care s-a aflat în Coreea de Nord, el le-a predat engleza militarilor şi a jucat rolul unui spion american diabolic într-un film de propagandă.

După nişte ani, el a întâlnit-o şi s-a căsătorit cu Hitomi Soga, care era cu 20 de ani mai tânără ca el şi care fusese răpită de Coreea de Nord pentru a ajuta la instruirea spionilor. Jenkins spune că, temându-se pentru siguranţa sa şi a familiei pe care a format-o cu Soga, i-a fost imposibil să refuze ordinele Coreei de Nord. ‘Nu poţi spune nu Coreei de Nord. Dacă zici un singur cuvânt de rău despre Kim Ir-sen, trebuie să-ţi sapi singur groapa, pentru că eşti terminat’, a declarat Jenkins în faţa curţii marţiale.

În urma acestor dezvăluiri, el a fost declarat vinovat de dezertare şi ajutor acordat duşmanului şi închis pentru 30 de zile.

Eliberarea lui Jenkins a pus capăt celei mai îndelungate dezertări din SUA.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe Regizorul Benoit Jacquot a fost inculpat miercuri pentru violarea actriţelor Julia Roy, în 2013, şi...

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni Având în vedere faptul că pe rețelele de socializare circulă numeroase diete care promit...

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu)

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu) Infertilitatea, adică imposibilitatea de a obține o sarcină după un an de...

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC)

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC) Pe linia frontului, soldații ucraineni folosesc un termen dur pentru a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.